Potvrđen uzrok smrti šest osoba u Brčkom

Trovanje ugljen-monoksidom zvanično je uzrok smrti šest osoba koje su u subotu smrtno stradale u porodičnoj kući u Brčkom, potvrđeno je iz tamošnjeg tužilaštva.

Republika Srpska 24.10.2021 | 13:34
Potvrđen uzrok smrti šest osoba u Brčkom

Kao što je poznato, velika tragedija juče je zadesila Brčko kada je u porodičnoj kući u naselju Suljagića sokak došlo do izbijanja požara. Tom prilikom šest osoba je smrtno stradalo, dok ih je više zadobilo povrede.

"Rezultati obdukcije stradalih u Suljagića sokaku pokazuju da je riječ o trovanju ugljen-monoksidom. Naređeno je toksikološko vještačenje i vještačenje uzroka požara po vještaku protivpožarne struke. Rezultati do sada provedenih radnji pokazuju da požar nije podmetnut od trećih osoba", rekao je sekretar Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović.

Prvobitne informacije su govorile da su povrede zadobile četiri osobe, međutim taj broj se povećao na njih sedam. Riječ je o maloljetnim osobama od kojih je šest smješteno u bolnici u Brčkom, dok je jedan dječak, koji se još uvijek vodi kao N.N. osoba, uz pretpostavku da je starosti oko pet godina, u veoma teškom stanju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

"Pacijent se nalazi na Klininici za dječije bolesti, u jedinici intenzivne njege. Na mehaničkoj je ventilaciji, nestabilnih parametara i riječ je o vrlo teškom zdravstvenom stanju", izjavila je za Klix.ba portparol tuzlanskog UKC-a Ersija Aščerić-Mujedinović.

U vrijeme objave članka očekivao se otpust šest maloljetnih osoba iz brčanske bolnice, a koje su nakon pružene medicinske pomoći ispunili uslove za odlazak iz zdravstvene ustanove.

"Dalju njegu i smještaj šest maloljetnih osoba preuzelo je Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta. Njima je obezbijeđen smještaj, hrana, odjeća, obuća, psihološka podrška i njega. Njihov status će na ovakav način biti riješen dok lokalna zajednica im ne obezbijedi alternativni smještaj ili adaptaciju postojeće kuće u kojoj su živjeli", rekao je Sead Šadić, šef Brčanskog odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Još uvijek nije poznato kada će biti obavljena sahran šest smrtno stradalih osoba, ali taj dan će u Brčkom biti proglašen danom žalosti.

Klix

 

Komentari / 0

Ostavite komentar