Srpski patrijarh služiće liturgiju u manastiru Miloševac

- Njegova svetost patrijarh Porfirije danas će sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac kod Prijedora.

Republika Srpska 23.10.2021 | 08:31
Srpski patrijarh služiće liturgiju u manastiru Miloševac

Svečanost će biti upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru, kao i pokrivanja manastirskog konaka.

Početak liturgije predviđen je u 9.30 časova.

Patrijarh Porfirije boravi u dvodnevnoj posjeti Eparhiji banjalučkoj, prvoj zvaničnoj otkako je izabran na mjesto poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Кaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine.

Patrijarh Porfirije doputovao je sinoć u Banjaluku, a svečani doček mu je priređen pred Hramom Svete Trojice.

Osim brojnih vjernika, srpskog patrijarha su dočekali episkop Jefrem, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i drugi predstavnici javnog života Republike Srpske i Banjaluke.

U banjalučkom Hramu sinoć je služena doksologija u njegovu čast, a patrijarh Porfirije je u besjedi istakao značaj jedinstva i ukazao da se u Republici Srpskoj desilo čudo i vjera se probudila iz pepela, kao i da se pokazalo da je Gospod živ u ovom narodu.

On je podsjetio na riječi apostola Pavla koji moli braću da nema razdora među njima, da budu utvrđeni u jednoj misli, da pokažu smirenje ako to služi za jedinstvo u Hristu.

Ako smo u jednoj veri, ako su nam riječi Jevanđelja zakon prema kojim živimo, rekao je patrijarh, onda nije moguće da budemo zauvijek polarizovani.

"Sagledavanje svake ideje, svakog problema sa različitih tačaka gledanja može doprineti spasonosnom jedinstvenom rešenju", dodao je patrijarh.

Srpski patrijarh je prošlog vikenda boravio u posjeti Mitropoliji dabrobosnaskoj, odnosno u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. 

(Srna Foto: Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

RE

23.10.2021 07:00

I poslije liturgije , biće nam sa burlom kao do sada isto tako loše za život naroda i boraca u RS.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

24.10.2021 15:47

RE ocigledno ne znas sta je liturgija a ni borci RS ne mozete Patrijarha porediti sa nekim ne moralnim politicarima Crkva se ne mesa u politiku vama sludjenim i dokonim je to tesko objasniti sta ste vi dali RS budite malo realni i objektivni naj lakse je podjebavati.

Name

NR

23.10.2021 07:05

Političke poruke duhovnih vođa.

ODGOVORITE
Name

Mikica

23.10.2021 08:50

Prave poruke za one koji su razumjeli

ODGOVORITE
Name

Koji su razumjeli?

23.10.2021 20:07

Treba bit direktan i otvoren a ne govoriti u šiframa. Dosta je toga pa makar bio to i patrijarh. Nema smisla slati dvosmisleno poruke.

Name

Ćeraj to

23.10.2021 10:11

U Crnu Goru. Crnogorci su pd pamtivijeka priautni u Sarajevu a Srbi od 14 vijeka. Kako reče ova popendara izdajnik. Dodikov podupirač

ODGOVORITE