Opozicija pisala i Misiji OEBS-a u BiH zbog RTRS-a

Lideri opozicije podsjećaju da Radio-televizija Republike Srpske odbijanjem da na digitalni MUX A priključi najveće komercijalne televizije, koristi svoj uticaj kako bi vršila provladinu selekciju medija na poželjne i nepoželjne.

Republika Srpska 21.10.2021 | 13:52
Opozicija pisala i Misiji OEBS-a u BiH zbog RTRS-a

RTRS kao jedan od oglašivača televizijskog programa sam sebi je dodijelio ulogu monopoliste, jer je RTRS-u dozvoljeno da na opremu koju su platili svi građani Republike Srpske, bira koju televiziju želi da priključi a koju ne. Time je RTRS sam sebi omogućio da isključi i diskredituje sve svoje konkurente na tržištu televizijskog informisanja. Ovaj primjer predstavlja nezabilježen presedan u evropskoj praksi i mora se spriječiti - stoji u pismu koje su predsjednici opozicionih partija Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP), Nenad Nešić (DNS) i Goran Selak (SPS) uputili Misiji OEBS-a u BiH. 

Lideri opozicije podsjećaju da Radio-televizija Republike Srpske odbijanjem da na digitalni MUX A priključi najveće komercijalne televizije, koristi svoj uticaj kako bi vršila provladinu selekciju medija na poželjne i nepoželjne.

„Arbitrarnost RTRS u odlučivanju kojoj televiziji će dati ili neće dati priključak na digitalni MUX A predstavlja kršenje elementarnih prava građana na biranje izvora informisanja i prvi je korak u bezdan autoritarizma u koji vladajući režim želi da povede Republiku Srpsku a koji na tom putu koristi Radio-televiziju Republike Srpske kao političko sredstvo za obračun sa svima koji drugačije razmišljaju.–“ – stoji u pismu lidera opozicije. 

U pismu se podsjeća na odluke Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kojom se kaže da su javni radiotelevizijski servisi dužni omogućiti digitalno zemaljsko emitovanje televizijskih programa ostalih RTV postaja prema tehničkim i programskim uslovima i na odluku Parlamentarne skupštine BiH, kojoj se od javnih sevisa RTRS i BHT i Regulatorne agencije za komunikacije traži da u roku od 30 dana u Digitalni MUX A na lokacijama Banjaluka, Sarajevo i Mostar uključe i komercijalne TV stanice koje ovih dana gase anologni TV signal. 

„Demokratizacija jednog društva prije svega zavisi od medijskih sloboda koje to društvo njeguje a ako danas ustuknemo na oduzimanje prava građanima na slobodno informisanje i biranje izvora iz koga žele da budu informisani, već sutra režim može da ugrozi pravo glasa na izborima ili čak da ozakoni delikt riječi i mišljenja čime će mimohod ka autoritarizmu biti potpun.“ – stoji u pismu upućenom Misiji OEBS-a u BiH.

Lideri opozicije podsjećaju i na protest održan u Banjaluci  sa kojeg je kao jedan od zahtjeva iznesen stav da RTRS u najhitnijem periodu dozvoli uključenje komercijalnim TV stanicama u digitalni MUX A. 

„Tražimo od Vas, kao institucije koja se između ostalog bavi promocijom slobode medija da date svoje mišljenje u vezi sa situacijom medijskih sloboda do koje je Republiku Srpsku dovela uprava Radio-televizije Republike Srpske ponašajući se arbitrarno i monopolistički u želji da ovlada mišljenjem svih građana Republike Srpske uskraćujući građanima izbor koje televizijske kanale mogu  da gledaju“ – stoji u dopisu koji potpisuju Mirko Šarović, Branislav Borenović, Nenad Nešić i Goran Selak.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

BJV

21.10.2021 15:08

Pisite zbog tehnickog kiseonika, ljudi pobice sve bolesne koji se moraju intubirati, niko nece preziveti. Ovo je tek genocid ali nad sopstvenim narodom...

ODGOVORITE
Name

Goglanje

21.10.2021 15:21

Placi, placi, placi, ost'o sam na Raci..

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2021 19:47

Samo kukaju i cmizdre.

Name

Re

21.10.2021 15:34

Vlasnik Muxa je sin Igor, kazu da je stalno u rtrs

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

22.10.2021 11:25

Podrska liderima udruzene opozicije u nastojanju da upoznaju misiju OEBSA na koji nacin se devastira demokratija u RS!!

ODGOVORITE