Опозиција писала и Мисији ОЕБС-а у БиХ због РТРС-а

Лидери опозиције подсјећају да Радио-телевизија Републике Српске одбијањем да на дигитални МУX А прикључи највеће комерцијалне телевизије, користи свој утицај како би вршила провладину селекцију медија на пожељне и непожељне.

Република Српска 21.10.2021 | 13:52
Опозиција писала и Мисији ОЕБС-а у БиХ због РТРС-а

РТРС као један од оглашивача телевизијског програма сам себи је додијелио улогу монополисте, јер је РТРС-у дозвољено да на опрему коју су платили сви грађани Републике Српске, бира коју телевизију жели да прикључи а коју не. Тиме је РТРС сам себи омогућио да искључи и дискредитује све своје конкуренте на тржишту телевизијског информисања. Овај примјер представља незабиљежен преседан у европској пракси и мора се спријечити - стоји у писму које су предсједници опозиционих партија Мирко Шаровић (СДС), Бранислав Бореновић (ПДП), Ненад Нешић (ДНС) и Горан Селак (СПС) упутили Мисији ОЕБС-а у БиХ. 

Лидери опозиције подсјећају да Радио-телевизија Републике Српске одбијањем да на дигитални МУX А прикључи највеће комерцијалне телевизије, користи свој утицај како би вршила провладину селекцију медија на пожељне и непожељне.

„Арбитрарност РТРС у одлучивању којој телевизији ће дати или неће дати прикључак на дигитални МУX А представља кршење елементарних права грађана на бирање извора информисања и први је корак у бездан ауторитаризма у који владајући режим жели да поведе Републику Српску а који на том путу користи Радио-телевизију Републике Српске као политичко средство за обрачун са свима који другачије размишљају.–“ – стоји у писму лидера опозиције. 

У писму се подсјећа на одлуке Регулаторне агенције за комуникације БиХ, којом се каже да су јавни радиотелевизијски сервиси дужни омогућити дигитално земаљско емитовање телевизијских програма осталих РТВ постаја према техничким и програмским условима и на одлуку Парламентарне скупштине БиХ, којој се од јавних севиса РТРС и БХТ и Регулаторне агенције за комуникације тражи да у року од 30 дана у Дигитални МУX А на локацијама Бањалука, Сарајево и Мостар укључе и комерцијалне ТВ станице које ових дана гасе анологни ТВ сигнал. 

„Демократизација једног друштва прије свега зависи од медијских слобода које то друштво његује а ако данас устукнемо на одузимање права грађанима на слободно информисање и бирање извора из кога желе да буду информисани, већ сутра режим може да угрози право гласа на изборима или чак да озакони деликт ријечи и мишљења чиме ће мимоход ка ауторитаризму бити потпун.“ – стоји у писму упућеном Мисији ОЕБС-а у БиХ.

Лидери опозиције подсјећају и на протест одржан у Бањалуци  са којег је као један од захтјева изнесен став да РТРС у најхитнијем периоду дозволи укључење комерцијалним ТВ станицама у дигитални МУX А. 

„Тражимо од Вас, као институције која се између осталог бави промоцијом слободе медија да дате своје мишљење у вези са ситуацијом медијских слобода до које је Републику Српску довела управа Радио-телевизије Републике Српске понашајући се арбитрарно и монополистички у жељи да овлада мишљењем свих грађана Републике Српске ускраћујући грађанима избор које телевизијске канале могу  да гледају“ – стоји у допису који потписују Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић, Ненад Нешић и Горан Селак.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЈВ

21.10.2021 13:08

Писите због техницког кисеоника, људи побице све болесне који се морају интубирати, нико неце презивети. Ово је тек геноцид али над сопственим народом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоглање

21.10.2021 13:21

Плаци, плаци, плаци, ост'о сам на Раци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2021 17:47

Само кукају и цмиздре.

Name

Ре

21.10.2021 13:34

Власник Муxа је син Игор, казу да је стално у ртрс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

22.10.2021 09:25

Подрска лидерима удрузене опозиције у настојању да упознају мисију ОЕБСА на који нацин се девастира демократија у РС!!

ОДГОВОРИТЕ