CIK donio odluku: Izbori 12. decembra u Prijedoru

- Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora biće održani 12. decembra, odlučila je danas Centralna izborna komisija /CIК/ BiH.

Republika Srpska 18.10.2021 | 13:12
CIK donio odluku: Izbori 12. decembra u Prijedoru

CIК je danas donio odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedora nakon što je Dalibor Pavlović 11. oktobra podnio ostavku na ovu funkciju.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, grad Prijedor dužan je za sprovođenje prijevremenih izbora za gradonačelnika obezbijediti 65.000 КM u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno najkasnije do 2. novembra, i novac uplatiti na Jedinstveni račun trezora BiH.

Prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima podnose se CIК-u do petka, 22. oktobra, do 16.00 časova.

Rok za registraciju novih birača koji glasaju putem pošte ističe 7. novembra u ponoć, a izborna kampanja počinje 15 dana prije dana izbora, odnosno od 27. novembra.

Кrajnji rok za prijem glasačkog materijala za glasače putem pošte je 10 dana od dana održavanja izbora, odnosno zaključno sa 22. decembrom, sa otiskom pečata pošte zemlje/bar koda sa datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora.

Ostali rokovi, takođe, su propisani Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedora koje će javnosti biti dostupno na internet stranici CIК-a.

U skladu sa Pravilnikom o sprovođenju izbora političke stranke i nezavisni kandidati koji su ovjereni na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora nisu u obavezi prikupiti potpise podrške, niti izvršiti uplatu takse za učešće na prijevremenim izborima. 

Političke stranke koje nisu bile ovjerene za učešće na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora, a bile su ovjerene za Skupštinu grada nisu u obavezi prikupiti potpise podrške, ali su obavezne izvršiti uplatu takse za učešće na prijevremenim izborima, navodi se u saopštenju.

(BN/Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

I Prijedor ce biti

18.10.2021 11:44

Oslobodjen od sektaskih zlocinaca 12.12.2021. Bogu dragom hvala!

ODGOVORITE
Name

Омарска

18.10.2021 13:43

Ево нама још једног обећања за добијање општине, сад ће и Козарац постати општина , обећо Миле Бакиру.

ODGOVORITE
Name

Laktasi

18.10.2021 17:26

Ne dajte samo da vas pokradu!

ODGOVORITE