Ni prvi ni posljednji put: Obećanja Vlade Srpske ostala mrtvo slovo na papiru!

Vlada Republike Srpske formirala je prije godinu dana Radnu grupu za reformu javnih preduzeća. Ovo nije ni prva najava Vlade da će srediti stanje i podići dobit javnih preduzeća, međutim na najavama je sve i ostalo, jer od velikih reformi godinama nema ništa.

Republika Srpska 11.10.2021 | 19:38
Ni prvi ni posljednji put: Obećanja Vlade Srpske ostala mrtvo slovo na papiru!

Milorad Dodik, Aleksandar Džombić, Željka Cvijanović, Radovan Višković - svi oni su prije sjedanja u fotelju premijera Republike Srpske najavljivali reforme javnih preduzeća koje će povećati profit, a broj radnika prilagoditi stvarnim potrebama. 

Radovan Višković je prije godinu dana formirao Radnu grupu za reformu javnih preduzeća, a iz Ministarstva finansija nedavno je najavljena još jedna, stručna radna grupa, koja će u okviru kabineta premijera, a uz pomoć MMF-a i Svjetske banke srediti stanje u javnim preduzećima.  

Sva četiri SNSD-ova premijera su najavljivala reforme, a iza sebe ostavljali još gore stanje u javnim preduzećima, smatraju u opoziciji.

Kažu da ni od najnovijih obećanja neće biti ništa i podsjećaju da su premijeri najavljivali i smjene svih rukovodilaca koji ne ostvare pozitivan rezultat, međutim to se dešavalo samo u rijetkim situacijama, najčešće kada oni izgube podršku u stranačkim kombinatorikama.

Niko od pomenutih premijera nije proveo nijedan segment reforme javnih preduzeća, niti će je trenutni zvaničnici uraditi u narednom periodu, kažu ekonomisti, zato što niko od njih nije ni pokušao da zaustavi dobro ustaljenu pojavu: da se javna preduzeća koriste za dobijanje izbora kroz izvlačenje novca za kampanje i zapošljavanje stranačke mašinerije.

U kojoj mjeri se ne vodi računa o profitu javnih preduzeća pokazuju i zvanični podaci prema kojima je u Poštama Srpske  u 2020. godini evidentiran gubitak veći od 2 i po miliona maraka.

Željeznice su u prošloj godine imale minus od skoro 15 miliona, a Šume Srpske, javno preduzeće kojem je zadatak da gotov proizvod drvo, siječe i prodaje,   u prvih 6 mjeseci ove godine ima skromnu dobit od 354 hiljade maraka.

Elektroprivreda Republike Srpske je u prošoj godini ostvarila gubitak od 29 miliona maraka, a većina zavisnih preduzeća je opterećena kreditima. Sve ovo pokazuje kako su državnim preduzećima upravljali oni koji sada ponovo najavljuju njihove reforme.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Kole

11.10.2021 18:11

Jadne su šume rs gdje je zamjenik generalnog direktora Zoran Stojičić, lopov kakvog majka više ne rađa, ojadio je ribničku šumariju, to treba hapsiti., Sa takvim kadrom šume ne mogu naprijed.

ODGOVORITE
Name

Zole

12.10.2021 06:01

Zato su sad sume presle u nadleznost drzave, al dzaba kad je sve posjeceno pa moraju cekati 50g da nesto urade.

Name

Pand3mijq

11.10.2021 18:26

Za sve ce u narednih 100 godina biti kriva pamdemijq... Šta god se u BiH ne uradi, biće kriva...pogađate ko - PANDEMIJA!

ODGOVORITE
Name

re

11.10.2021 18:33

Ima puno dana još do izbora, a svaki dan dug i bezznačajan kao mjesec u RS.

ODGOVORITE
Name

Mjerica

11.10.2021 18:34

Predsjedmiče Mile, još jednom se natjeraj pa tu bagru iz vrha šuma počisti, napravi pravo preduzeće, pa sav šljam ovog svijeta radi u direkciji,, tu nema napretka

ODGOVORITE
Name

Eh brate

11.10.2021 19:49

Našao si crkvu u kojoj ćeš se bogu pomoliti..??!!

Name

Mitar

11.10.2021 18:59

Ne smiju oni dirati javna preduzeća to je njihova glasačka masinerija

ODGOVORITE
Name

Tito

11.10.2021 19:34

Sume i EP RS trebaju imati minimu neto dobit gofisnju 200 miliona km. Eto toliko se krade i daje na plate gladacima Djajic je u UKBC BL primo 300 radnika to je novih 300 plata i glasaca usput radno mjesto kod njega kosta od 10 do 40 hiljada km i tako redom Viskovic treba da se posalje u Sibir da jase irvase i lovi ribu

ODGOVORITE
Name

Ali

11.10.2021 21:25

Sta ona zeljka zna sta je privreda,zali boze sto je tu,ali odgovara to tajkunima. Ona podebno mi lici na onu seosku opajdaru koja ima prljav jezik.dzombic je izgubljen covjek,a burle se nezna za koga radi,mislim.da za srbe ne,covjek pohlepan i mentalno nije sav svoj.

Name

Анонимно

11.10.2021 22:49

И треба сад сав њихов прљави веш и пропала обећања изнијети у јавност да се народ присјети за какве дебиле је гласао па да не понови исто на изборима

ODGOVORITE
Name

Dragi

12.10.2021 05:35

Bez Jelene kao kandidata za neku funkciju nemamo sanse za promijene , moj jedini zakljucak metuzalema u opoziciji,i novih starih mladih kadrova pozicije msm opozicije !!!!

ODGOVORITE
Name

Impotentna vlada

12.10.2021 05:45

Nestrucna i nesposobna

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

12.10.2021 11:08

Vlast koja je opterecena raznim aferama, u kojima jos niko iz garniture te vlasti nije procesuiran i osuđen, za bilo koju od tih afera, i vlast koja ni za deceniju vladavine nije bila u stanju da svom narodu obezbijedi napredak i ekonomski prosperitet, treba da se skloni sa scene, i da kormilo prepusti nekim novim prodemokratskim snagama, koje ce od RS napraviti modernu i ekonomski i politicki stabilnu drzavu!!

ODGOVORITE