Spore istrage za zloupotrebe u toku pandemije

“Ono što je zanimljivo, to je selektivan pristup procesuiranju takvih djela. U RS još uvijek nemamo niti jedno djelo koje procesuiraju tužilaštva u RS vezano za nabavke tokom pandemije. U Federaciji imamo jedan slučaj, ‘Srebrena malina’, ali to nije dovoljno”, smatra Dizdarević.

Bosna i Hercegovina 30.09.2021 | 08:35
Spore istrage za zloupotrebe u toku pandemije

Tužilaštvo BiH je predmet “Respiratori” preuzelo od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Eldinu Kariću, direktoru Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, nije jasno zašto su se kršenje Zakona o javnim nabavkama i druge zloupotrebe svele samo na jedan predmet.

“To ne znači da on ne treba da se vodi, ali postojali su i puno, materijalno veći prekršaji, a na kraju krajeva, svako kršenje zakona treba da se procesuira bez obzira na vrstu štete koja je nastala”, smatra Karić.

Kao najvećeg krivca on vidi glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja se odlukom Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.

“Vrlo je jednostavan odgovor, a to je da je Gordana Tadić, sada već glavna tužiteljica u odlasku, blokirala procese koji su trebali da se vode i u kantonima u kojima HDZ ima većinu, kao i za slučajeve korupcije i kršenja zakona u Republici Srpskoj, koji su zaista bili drastični”, smatra Karić.

On podsjeća na slučaj nabavke medicinske opreme koju je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske zaključio s firmom “Medietik” iz Banje Luke. Fond je sklopio pet ugovora vrijednosti oko 30 miliona maraka. Karić smatra da su tom prilikom prekršeni Zakon o javnim nabavkama i druge procedure u vezi s trošenjem javnih sredstava.

“Tužilaštvo BiH s Gordanom Tadić nije smatralo da je to vrijedno istraživanja i procesuiranja, tako da se zapravo stiče dojam da je to samo jedna politička predstava, neka vrsta pritisaka političkih aktera u BiH preko Tužilaštva i pravosuđa”, navodi Karić.

Iz firme “Medietik” nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH. Tadić je prethodno odbila više zahtjeva BIRN-a BiH za intervju o radu ove institucije na predmetima korupcije i ratnih zločina.

U Republici Srpskoj još uvijek bez optužnica

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je tokom pandemije koronavirusa zaprimilo ukupno sedam prijava i formiralo pet predmeta, pošto se tri prijave odnose na isti događaj, saopšteno je BIRN-u BiH iz ove institucije.

“Ovi predmeti se odnose na javne nabavke medicinskih aparata i opreme”, kaže Maja Đaković-Vidović, potparol u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka.

Iz Republičkog javnog tužilaštva RS nisu tačno naznačili broj predmeta, ali su potvrdili da ovo tužilaštvo radi na nekoliko predmeta u kojima se prijavljena lica sumnjiče za krivična djela prevara, nedozvoljenu trgovinu, zaključenje štetnog ugovora, zloupotrebe u postupku javne nabavke, zloupotrebe položaja odgovornog lica i nesavjestan rad u službi, a u vezi s postupcima javnih nabavki medicinske opreme.

“Na svim predmetima se intenzivno radi, vrše se određene provjere i prikupljaju obavještenja i potrebne informacije. U navedenim predmetima nisu podizane optužnice, niti su obustavljane istrage. S obzirom na faze postupka u kojima se predmeti nalaze, više informacija nije moguće saopštiti”, rekla je sekretarka Tužilaštva Dragica Tojagić.

Po nalogu ovog tužilaštva nedavno su, zbog sumnje u zloupotrebe tokom pandemije, u Banjoj Luci uhapšeni Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fun”, Slavko Bojić, vlasnik firme “Procontrol”, i Dragan Dubravac, nekadašnji šef javnih nabavki na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS).

U Okružnom tužilaštvu u Doboju, koje je od početka marta do jula 2020. godine zaprimilo 17 prijava za korupcijska krivična djela, kažu da trenutno nemaju istrage o korupciji u nabavkama opreme za borbu protiv pandemije.

Tužilaštva ignorišu prijave

Organizacija Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnosila je krivične prijave zbog zloupotreba, između ostalih i protiv Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Na prvu reakciju morali su čekati mjesecima.

Kako navodi Emsad Dizdarević iz ove organizacije, tokom pandemije uočena je zloupotreba mogućnosti izuzeća od provođenja koju daje Zakon o javnim nabavkama BiH.

Osim krivičnih prijava, iz Transparencyja su slali i prijave prema Agenciji za javne nabavke BiH koje se tiču postupka javnih nabavki, ali odgovor nisu dobili.

“Ono što je zanimljivo, to je selektivan pristup procesuiranju takvih djela. U RS još uvijek nemamo niti jedno djelo koje procesuiraju tužilaštva u RS vezano za nabavke tokom pandemije. U Federaciji imamo jedan slučaj, ‘Srebrena malina’, ali to nije dovoljno”, smatra Dizdarević.

Urednik banjalučkog portala Capital.ba Siniša Vukelić smatra da političari vrše pritiske na tužioce i sudije, te da zbog toga nema optužnica.

“Ovdje u Republici Srpskoj postoji samo jedan centar moći koji kontroliše pravosuđe i istražne organe, i može vrlo jasno da zaustavi bilo koji pokušaj istrage takvih javnih nabavki. Dok u Sarajevu imate kontrolu moći koju ispoljavaju i predstavnici srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i gdje se oni sukobljavaju i u tom sukobljavanju isplivavaju neke optužnice, za koje mnogi tvrde da imaju neku političku pozadinu”, smatra Vukelić.

(BIRN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

30.09.2021 09:06

A narodu pricaju distance maske a oni sve pokradose!?!? Nek nam je Bog u pomoci sa ovom nasom crvenom bandom!!!

ODGOVORITE
Name

Re

30.09.2021 09:17

Crvena sekta je u kriminalu i aferama do guse! Koliko su pokrali to sam Bog zna. Stize Bozija kazna sve pa i njih.

Name

realnost

30.09.2021 11:05

Tuzilastvo u RS je firma u stecaju! U tome i lezi uzrok vecine nerazrjesenih kriminalnih djela!

Name

Vanzemaljac

30.09.2021 17:22

Ma u RS sve pošteno,go lopov do lopova.Ma od nas Srba nema većih lopova i bitangi,kakav se to soj ljudi izrodio ni obraza ni poštenja a ti su nažalost u vlasti već duži niz godina.

Name

Drago

30.09.2021 09:17

Dok smo mi bili pod policijskim časom , njima nisu trebale maske , pljačka koja će se kao predmet nekada izučavati na prestižnim fakultetima bezbijednosti !!!!!

ODGOVORITE
Name

Kojim

30.09.2021 11:15

"prestižnim" fakulteima bezbjednosti, majke ti, onim Ćeranićevim???!! Mi imamo toliko tzv. "bezbjednjaka" da bi trebali biti najbezbjednija zemlja na svijetu!!! Obični "bezveznjaci" da im "dvije gliste na asfaltu ne daš čuvati"!!!!

Name

Drekavac..!!

30.09.2021 09:27

Ma ne ovo je šatora za ,,stoku sitnog zuba,, kad estradni umjetnik Rudonja, zapjeva....jedino nije binu za plesačice predvidio....

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

30.09.2021 09:27

Прича о "шатор-болници" је много већа прича него што се мисли. То вам је нит од које би се испарао читав џемпер и многи би страдали чак и ван граница Р. Српске и зато ...

ODGOVORITE