Desetine milijardi KM vrijedan kamen stoji u Hercegovini

Iako je Hercegovina izrazito kamenjarsko područje i ima veliki potencijal u ovoj oblasti, taj potencijal se tek jednim malim dijelom koristi.

Bosna i Hercegovina 25.09.2021 | 22:16
Desetine milijardi KM vrijedan kamen stoji u Hercegovini

Kako je za Klix.ba kazao Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za preduzetništvo i posao LiNK Mostar, ogromne su rezerve kamena koje Hercegovina ima, a domaće firme ipak uglavnom koriste onaj iz uvoza.

"Preko 20 milijardi KM imaju rezerve granita samo u Jablanici, plus druge vrste kamena u Hercegovini, krečnjaci i ostalo, koje se ne koriste samo za obradu, građevinarstvo i za spomenike, već i za proizvodnju kreča, čak i za paste za zube. Vjerovatno u ostatku Hercegovine ima još dvadesetak milijardi KM rezervi kamena za druge namjene. To je ogromno bogatstvo koje stoji neiskorišteno, a mi plaćamo Kinezima i Italijanima uvezeni kamen, koji je čak i lošijeg kvaliteta od našeg", kaže Majić.

Mali je broj i onih koji se trenutno ovim poslom u našoj zemlji bave. Zbog toga je Udruženje LiNK još 2018. godine pokrenulo projekt Zvuk kamena – Partnerstvo za zapošljavanje u proizvodnji i preradi kamena, čija je vrijednost bila 50.000 KM.

"Na ovu ideju smo došli kroz razgovor sa kamenjarima iz Posušja, Jablanice, Neuma i Čapljine, formirali smo klaster kamena Hercegovina sa centrom u Jablanici jer je to najjače kamenarsko sjedište u BiH. Kroz razgovore s njima saznali smo da je od ukupne količine kamena koji se koristi u BiH samo 15 posto domaći kamen, a 85 posto je uvozni, iako mi imamo fantastične resurse", kazao je Majić.

Obuku su proveli u saradnji sa inžinjerom iz Posušja koji je bio predavač, a koji je ranije radio u jednoj firmi koja se bavi kamenom. Ostvarili su i saradnju sa Srednjom strukovnom školom u Posušju, a sve s ciljem da obuče kadar koji će se na domaćem tržištu baviti obradom i preradom kamena.

"Tri mjeseca, koliko je obuka trajala, nisu dovoljna da neko postane kamenar, ali dali su dobru osnovu koja im je od velike pomoći u firmama u kojima su nakon toga počeli raditi. Opremili smo radionicu Srednje strukovne škole u Posušju i osposobili njihove predavače za prijenos znanja, a obuku u ovom programu je prošlo 49 polaznika sa službi za zapošljavanje Zapadno-hercegovačkog kantona. Od tih 49 polaznika, njih 20 je otišlo u Dubrovnik, 20 se rasporedilo po Jadranu, a tek devetero njih je ostalo da radi u Zapadno-hercegovačkom kantonu", istakao je Majić.

Činjenica da su svi koji su završili obuku odmah našli posao pokazuje da za kamenare ima posla, i to ne samo u BiH nego i u susjednim državama. Međutim, kada su krenuli sa ovim projektom u Udruženju LiNK nisu očekivali da će većina polaznika napustiti BiH.

"Problem je što je ispalo da smo osposobili kadar koji smo izvezli, a naš cilj je bio da oni ostanu ovdje. Otišli su zbog novca i boljih uslova rada, ali ni našim poduzetnicima ne fali posla i sasvim su solidne plate u sektoru kamenarstva i u Bosni i Hercegovini, u odnosu na druge industrije.

Ono što se pokazalo ovdje jeste da je veliki interes za ovakvu vrstu obuka i prekvalifikacija, ali je žalosno što nismo imali veću pomoć domaćih vlasti, već nam je u ovom projektu dosta pomogla Delegacija EU u BiH. Federalni zavod za zapošljavanje godišnje izdvoji ogromna sredstva za prekvalifikaciju i obučavanje radne snage, a rezultate ne vidimo u praksi.

Trebalo bi na tome još raditi, kako bi ovakvi projekti bili podržani i od vlasti, ali i kako bi se podigla svijest o tome da i Bosna i Hercegovina ima dovoljno svog kamena koji se ne koristi, a mogao bi. Tada ne bismo imali potrebu uvoziti ga u ogromnim količinama kao što to sada radimo", poručio je Mujić.

(Klix)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Zoki

25.09.2021 20:34

Bravo Hercegovci. Nas kamen samo!

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

25.09.2021 20:44

Ebiga , nije uvozni. Nista cudno kod nas je sve nenormalno

ODGOVORITE
Name

Profa

25.09.2021 20:50

Zašto ste ovo objavili ??? Sad će onaj glavonja iz Laktaša baciti šape na Hercegovinu

ODGOVORITE
Name

NR

25.09.2021 21:45

Boja kamena je problem, a i to spada u kvalitet.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

25.09.2021 21:53

Mozda ima 20 milijardi ali najvjerovatnije da ima dosta i uloga Da ima neke vajde od toga davno bi to neko uzeo pod koncesiju za male pare ali i sa tako malim parama ocigledno da nema nekog velikog profita

ODGOVORITE
Name

Re MENAGER

26.09.2021 04:29

I glup zna da je bolji bilo kakav profit od nikakvog! Pametnom dovoljno.

Name

Ja

26.09.2021 08:23

Cuj bolje bilo kakav profit nego nikakav... po tebi treba neko uloziti par miliona KM u postrojenje i da mu profit bude 10-20-50 hiljada KM, odnosno prinos na tu investiciju bude zanemariv?

Name

Za re MENAGER

26.09.2021 10:07

Pa ti idi udri po kamenu i vuci ga na sebi a oni ce grabiti gotovu rudu i voziti je gotovom zeljeznicom I rezati gotovu sumu i voziti je gotovim putevima Nema ulaganja nikakvog

Name

Murija

25.09.2021 22:33

Ne ni slucajno vise spominjati vrednosti kanena,ako Rudonja cuje ode i to

ODGOVORITE
Name

Nije problem

26.09.2021 01:00

Ako in nanjusi, problem je sto ce on to nama prodavati po cijeni kao da je zlato. Jer smo glupi a on to zna, svjesno koriati.

Name

TEŠKO NAMA

26.09.2021 05:12

Znaju oni za taj kamen odavno al kamen neće niko odnijeti a ima još uvijek masnijh stvari za hapu.

ODGOVORITE
Name

Đed

26.09.2021 06:35

Pa šta ako stoji, trebaće nam u budućnosti! Trebaće nam valjda još. Onda će oni koji ga budu eksploatisali pričati kako smo imali pametne pretke koji su nam sačuvali najbolji kamen! Al biće mnogo skup jer će ga uglavnom izvoziti! Naša posla... Inače je tendencija što većeg BDP, tj. što veće potrošnje sirovina koje imamo u i na Zemlji, od vode do nafte i dijamanata. S početka će u zamjeni ondijelom učestvovati sekundarne sirovine, a šta onda? Kosmos!

ODGOVORITE