Otvorena soba za bes gde sve može da se polupa- žene oduševljene!

Sobu je osmislio Finac koji je 20 godina proveo u zatvoru...

Zanimljivosti 23.09.2021 | 16:28
Otvorena soba za bes gde sve može da se polupa- žene oduševljene!

Finac Jane Raninen je iza zatvorskih rešetki proveo 20 godina zbog dva ubistva  povezana sa bandama. Sada je, pošto je odužio dug društvu, ponovo u centru pažnje jer je otvorio “sobu besa” u kojoj njegovi klijenti mogu bejzbol palicom da porazbijaju sve predmete koji se u njoj nalaze.

Da bi otvorio Centar za bes u Helsinkiju, 44-godišnji Finac je novac pozajmio od prijatelja. Tvrdi da termin za lupanje mora unapred da se rezerviše zbog velikog interesovanja.

– Bio sam u zatvoru do pre pola godine i takva bi mi soba dobro došla kad sam bio mlađi – kazao je Raninen, koji je član bande postao odrastajući u siromašnim predgrađima.

– Odlučio sam da ću, kad izađem, da otvorim ovakvu sobu i omogim ljudima da tu iskaljuju bes umesto da prave gluposti kakve sam ja radio u mladosti.

Jane Raninen dodaje i da redovno razgovara sa mladima kako bi ih odvratio od kriminala.

– To je jedan od načina da otplatim dug društvu – kaže on – a soba besa je drugi.

Osim što državi plaća porez od prihoda, utiče i na opštu dobrobit.

Raninenovu sobu za bes žene su prihvatile sa oduševljenjem:

– Osećam se sjajno – rekla je Sana Sulin, koja je za svoj 50. rođendan porazbijala stari printer, usisivač i gomilu posuđa.

– Prijatelj me je doveo ovde da pokušam, ali sam prvi put to odbila. Žene su navikle da se lepo ponašaju, znaju da se kontrolišu.

Raninen kaže da je među njegovim klijentima 85 odsto žena između 25 i 45 godina. Uprkos tome što u Finskoj vlada jednakost polova, Raninen tvrdi da je ženska agresija tabu i da im nije dozvoljeno da se “izduvaju”.

Pandemija je najčešći izvor frustracija, ali i loši brakovi se visoko kotiraju:

– Dugoročno je uvek bolje razgovarati s terapeutom, ali kratkoročno nema boljeg mesta za izbacivanje frustracija i teskobe – tvrdi Raninen.

(24sedam.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar