Sestre iz Japana najstarije bliznakinje na svetu!

Sestre iz Japana Umeno Sumiyama i Koume Kodama su postavile su novi Ginisov svetski rekord, one su postale najstarije žive identične bliznakinje na svetu!

Zanimljivosti 21.09.2021 | 17:39
Sestre iz Japana najstarije bliznakinje na svetu!

Umeno Sumiyama i Koume Kodama koje imaju 107 godina i 300 dana oborile su prethodni svetski rekord u kategoriji najstarijih blizankinja koji je pripadao Japankama Kin Nariti i Gin Kanie.

Umeno i Koume su veoma društvene, a rođene su 5. novembra 1913. godine na ostrvu Shodoshima. Sertifikat za Ginisov rekord su dobile u ponedeljak i to na praznik u Japanu posvećen starim osobama.

Sumijama i Kodama su se razdvojile nakon završetka osnovne škole, kada je Kodama poslata da radi kao sobarica u Oitu na južnom glavnom japanskom ostrvu Kyushu. Tamo se kasnije udala, dok je Sumijama ostala na ostrvu na kojem je odrasla i ima porodicu.

Decenijama zauzete vlastitim životom, sestre su se retko viđale sve dok nisu napunile 70 godina. Danas žive u odvojenim staračkim domovima. Zbog aktuelne situacije sa pandemijom, sestrama je sertifikat stigao u staračke domove u kojima žive.

Prethodne rekorderke Kin i Kin su bile stare 107 godina i 175 dana. Kin je preminula u januaru 2000. godine, a Gin 2001. godine.

Životni vek u Japanu je najduži u celom svetu, a stariji ljudi uživaju veliko poštovanje.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, oko 29 odsto od 125 miliona stanovnika Japana, nacije koja najbrže stari, ima 65 godina ili više. Otprilike 86.510 njih su stogodišnjaci – od kojih je polovina ove godine napunila 100 godina.

(Zanimjlivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar