Višegrad: Pred sezonu upitno etažno grijanje

Da li će više od 1.000 porodica koje  žive u stanovima stabenih zgrada ove godine ostati bez etažnog grijanja i spas potražiti u drugim izvorima toplotne energije, pitanje je koje je ovih dana aktuelno u Višegradu? Za ovaj problem građani optužuju načelnika opštine Mladena Đurevića i upravu preduzeća “Кomunalac”, koje je isporučilac toplotne energije.

Republika Srpska 19.09.2021 | 19:52
Višegrad: Pred sezonu upitno etažno grijanje

Sve su prilike da će oko hiljadu stanova u Višegradu ostati ove zime bez etažnog grijanja i to zbog neregulisanih odnosa između opštine i Preduzeća „Кomunalac“ koje je isporučilac toplotne energije.

Zajednice etažnih vlasnika uprava „Кomunalca“ je obavijestila o ovome ističući da traže drugog pružaoca usluga grijanja.
„U cilju regulisanja prava i obaveza u pružanju usluga  proizvodnje i isporuke toplotne energije  i potpisivanjem ugovora  dopisom smo se obratili načelniku opština u kome ga obavještavamo o teškoj situaciji i pozivamo ga da do 31. avgusta 2021. godine  regulište međusobne  ugovorne obaveze, te ukoliko to ne uradi nećemo biti u mogućnosti da ovu vrstu djelatnosti obavljamo za grejnu sezonu 2020/2021. i da je potrebno obezbjediti drugog pružaoca usluga“,  stoji u dopisu direktora Preduzeća „Кomunalac“ Zajednici etažnih vlasnika.

Etažnim vlasnicima je ovo preduzeće napisalo da opština još nije odgovorila na dopis, a da je dug, za tri godine, prema Rudniku uglja „Miljevina“ dostigao cifru od 172.000 КM, koji neće više dok se ne isplati isporučivati ugalj.

„ Jedan od ključnih krivaca za ovo što se dešava je načelnik opštine Mladen Đurević zbog toga što je on predstavnik i državnog kapitala u „preduzeću „Кomunalac“ i što je, kako smo čuli, ova firma tužila opštinu Višegrad zbog duga 280.000 КM”, rekao je odbornik Pokreta za Višegrad Mile Lakić.

„Pitamo se kako će građani da se griju ove sezone, jer ne vidimo načina da se to premosti, a „Кomunalac“ neće moći da uzme kredit dok  dobavljač neće isporučivati ugalj dok se dug ne izmiri. Mislimo da ovakav način vođenje brige o građanima prvenstveno od strane načelnika je za svaku osudu, „ kaže potpredsjednik SDS Brane Smiljić.

Građani u stanovima koji imaju centralno grijenje su u nevjerici.

Ako se problem ne riješi ponovo će se, kao u ratno vrijeme, pred stambenim zgradama naslagati balvani sa ogrevnim drvetom a ulice turističkog grada okititi nacijepanim složenim  drvima.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Вишеград

19.09.2021 18:47

Вишеграђани се питају кад ће опозив начелника ђуревића,да се више ослободе тог зла од човјека,што их снађе.

ODGOVORITE
Name

Ана

19.09.2021 20:38

Не обавјештавају се грађани мјесец дана пред почетак гријања. За ове проблеме су знали и у мају мјесецу па што нису обавијестили грађане да неће бити гријања да би се грађанство могло отрганизовати и наћи новог испоручиоца гријања. Гријали су Фочаци па је општина имала црћи или им отетети гријање, иако су људи уредно гријали. Не преостаје нам ништа друго него тражити из Горажда да нас грију и овој вишеградској багри недати никад ни да присмрде нашим котловима. Иначе позивам овим путем све грађане да се организују и да ису пред општину у штрајк и демонстрације да овом лику стресемо све у лице.

ODGOVORITE
Name

Garca

19.09.2021 20:42

Nemogu da vjerujem da nam ovi misevi kroje sudbinu. Sve neistomisljenike su otjerali iz grada a ostavili su samo svoje ulizice. Mozete jos kako hocete ali svemu dodje kraj

ODGOVORITE
Name

........

19.09.2021 20:44

Rjesice to mozak grada nedeljko perisic.

ODGOVORITE
Name

Knezevic

20.09.2021 05:15

Sjetimo se, da ačelnik nije htio da potpiše ugovor za postavljanje fasade na polovini zgrade u centru iznad Galerije. Prva polovina je davno zavrsena. Stanari ne razumiju do kojih granica načelnik može ići u diskriminaciji građana. Prije nego je kupio veliki stan, u tom ulazu je i stanovao.

ODGOVORITE
Name

Profil

20.09.2021 06:44

Višegrađani čitajte Na Drini ćupriju... Andrić je jasno napisao šta je bilo prije 500 god i šta će biti za 500 god... Ništa sr promijeniti neće...

ODGOVORITE
Name

Aleksandar S

20.09.2021 08:05

Šta li Savić kaže na sve ovo, dal' se osjeća kako?

ODGOVORITE