Protesti povodom presude za ubistvo Slavena Marčete 

Povodom presude Osnovnog suda u Brčkom, kojom je Dušan Ilić osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo Slavena Marčete, juče su na platou ispred Osnovnog suda održani mirni protesti, sa porukom da je ovaj skup podrške samo početak borbe za sve buduće nepravde u ovom gradu.

Vijesti 19.09.2021 | 16:43
Protesti povodom presude za ubistvo Slavena Marčete 

Protesti ispred Osnovnog suda treba da otvore oči građanima Brčkog, rekao je  Slavko Marčeta, otac nastradalog Slavena. Za njega presuda Iliću najbolje pokazuje korumpirani rad pravosuđa na nivou distrikta. 

“Nepravda je još veća što je u Brčko distriktu minimalna kazna za ovo djelo pet godina, a maksimalna dvadeset godina”, izjavio je Slavko Marčeta.

Po optužnici za ubistvo Slavena Marčete, Osnovni sud Brčko distrikta je 9. septembra Dušanu Iliću izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.  Slavenova porodica ne miri se sa tom presudom.

“Taj njegov roditelj je angažovao dva advokata da spasi svog sina, a moj nek leži, I njegova djeca nek nemaju hljeba jesti, to nikoga nije briga”, kaže Slavko Marčeta. 

Pokojni Marčeta je otac dvoje maloljetne djece. Njegova supruga, razočarana sudskim epilogom, poručila je da pravde nema I da od Suda više ništa ne očekuje.

“Kakva je to pravda kada ubicu neuropsihijatar proglasi neuročunljivim, da se kaje, a isti taj, neuročunjljivi, u istoj toj sudnici, poslije dva minuta, meni se obraća i upućuje mi pozdrave od mrtvog čovjeka”, ispričala je Gordana Marčeta, supruga nastradalog Slavena. 

Podsjećamo, Dušan Ilić, sin poznatog brčanskog biznismena, optužen je da je 16. maja 2020. godine, nakon nesporazuma sa Marčetom u saobraćaju, udario automobilom oštećenog i oborio ga na tlo.

Iliću se stavlja na teret da je potom prešao točkovima preko nogu oštećenog vozeći se i unazad, nakon čega se dao u bjekstvo u pravcu Bijeljine, dok je Slaven Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo.

(BN)






Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Doživotna

19.09.2021 14:49

Ajte molim vas čuj 4 godine za takvo brutalno ubistvo....

ODGOVORITE
Name

Lule

19.09.2021 15:22

Da li taj sudija i članovi imaju djecu. Sigurno im neće izdobriti. Ako je bio neuračunljiv onda su morali ga smjestiti u zdravstvenu ustanovu na dugogodišnje liječenje, a ne ostaviti ga da i dalje ubija. Nema ovdje sreće dok ne bude odgovornosti sudija, tužioca i policijskih radnika.

ODGOVORITE
Name

Xx

19.09.2021 16:52

Sve dokazano da sudije primaju pare platili i da bi ga malo osudili

ODGOVORITE
Name

Ugljenik

19.09.2021 21:49

Iz koje zdravstvene ustanove je stigao nalaz o "neuračunljivosti", Mostar,Tuzla,Brčko ili Najistočno Sarajevo? Zna li neko?

ODGOVORITE
Name

Zalba do smrti ...

20.09.2021 08:47

Žalosno, za takvo monstruozno ubistvo i 20 god.je malo sudije i advokati naj veća bagra zato nam i jeste tako ... ako ima boga neka on njih kazni ...

ODGOVORITE