Banjaluka bilježi najveći budžet posljednjih godina

Prvi put u prethodnih 12 godina bilježi se najveći budžet grada i prihod od 17 miliona maraka, koji će biti usmjeren u poboljšanje kvaliteta života građana.  Međutim banjalučka skupštinska većina ponovo nije zadovoljna prijedlogom rebalansa. Kažu gradonačelnik sprovodi samovolju i ne radi u interesu građana. Iz Gradskog odbora PDP-a poručuju da je budžet kreiran upravo prema potrebama građana. 

Republika Srpska 17.09.2021 | 16:17
Banjaluka bilježi najveći budžet posljednjih godina

Administracija grada prvi put u posljednjih 12 godina uspjela je prihodima i smanjenjem rashoda da obezbijedi dodatnih 17 miliona maraka u budžet, koji će biti usmjeren u potrebe građana. Kroz emisiju obveznica biće obezbijeđeno još 6 miliona maraka, koje će biti uloženi u infrastrukturne projekte. Skupštinska većina, predvođena SNSD-om tvrdi da se grad nepotrebno zadužuje i da gradonačelnik ne radi u interesu građana.

- U četiri naselja – Motike, Kuljani, Priječani i Debeljaci po milion maraka. Radi s o rekonstrukciji glavnih saobraćajnica kroz ta naselja. Šargovac isto rekonstrukcija glavne saobraćajnice 600.000 maraka, izgradnja ambulante porodične medicine u mjesnoj zajednici Dragočaj 400.000 maraka i milion maraka za izgradnju multifunkcionalnog sportskog centra na Laušu. I tu je predsjednik Srbije donirao milion maraka, a iz ovih stretstava emisije obveznica bi se obezbijedio još jedan milion, navode odbornici PDP-a.

Ovakvi projekti ne izražavaju samovolju gradonačelnika, kako navodi skupštinska većina, nego pokazuju da je budžet kreiran prema potrebama građana, navode iz Gradskog odbora PDP-a. Dodatni bonus na platu porodiljama, subvencija privatnih vrtića, besplatni školski udžbenici i subvencija autobuskih karata rasteretiće budžet građana .

- Prošloj vlasti zamjerim to što je okretala glavu od svih problema običnog čovjeka, od, sjećamo se,ubistva Davida, od piralena, od zagađenosti vazduha, od svega onog što se dešavalo u Banjaluci. Fokus su im bili kružni tokovi, a kružnim tokovima mi ne možemo da nahranimo ljude kojih je sve više i više ispred javnih kuhinja u našem gradu, poručuju iz Gradskog odbora PDP-a.

Novim rebalanskom planirana je i izgradnja spomen obilježja poginulim borcima Republike Srpske. Iz PDP-a poručuju da će ovim biti ispravljena nepravda prema porodicama poginulih boraca.

Ako vratimo jedan period nazad činjenica je da bivša vlast, odnosno Gradska uprava punih 25 godina nije radila ništa po tom pitanju. Ne samo da nije radila, ona jednostavno nije ni željela. Samim tim dokaz je da oni nisu cijenili te borce. I prvi put nakon 25 godina borci će imati centralno spomen obilježje ovde u gradu Banjaluci, kaže Krsto Golijanin, odbornik PDP-a.

Iz skupštinske većine tvrde da su prihodi u budžetu proistekli iz projekata prethodne administracije. Postavlja se pitanje kako godinama unazad nije bilo značajnih prihoda, ukoliko je prethodna vlast pozitivno poslovala, poručuju odbornici PDP-a.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Samo naprijed

17.09.2021 14:40

Mala bila na odmoru pa nedavno došla

ODGOVORITE
Name

re

17.09.2021 18:14

Svi budžeti su veći,porast cijena i dijaspora.

Name

Halo neljudi

17.09.2021 15:31

Staje kukavucki stranacki vojnici SNSD a. Nemate ni casti ni obraza.Slusate pokvarebog u lopivskog vodu. Mozak vam zatupi od nebuloznih ideja.Vasa fasisticka doktrina govori i vama samima.Jorupcija vladJuce klike i njihovo bogacenje vas prve osiromasuje i dovodi vas na rub egzistencije.

ODGOVORITE
Name

He He

17.09.2021 17:06

Nije baš prijatno gledati kako lova odlazi za prave stavari, umjesto da ide u džepove naših "patriota", koji volontiraju, rade džaba, iz ljubavi prema otadžbini.

ODGOVORITE
Name

Dejan

17.09.2021 17:09

Sta je uradjeno do sad? Viska ce biti koliko hoces je gradonacelnik nista nije gradio,cak naprotiv nije ni srusio obecano

ODGOVORITE
Name

NR

17.09.2021 19:04

Pa za SNSD građani nisu narod kome treba graditi. Za njih su narod samo tajkuni i porodice. Za njih su stalno i radili.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

18.09.2021 11:46

Naravno da novca ima, samo ga treba pravilno raspodijeliti, i preusmjeriti, za opste dobro građana B. Luke, a ne u privatne đepove tajkuna u gradsoj upravi, sto Stanivukovic stalno naglasava! Podrska Stanivukovicu!!

ODGOVORITE