Mjere u Italiji prve u Evropi i među najstrožijim

Italija će uvesti obavezne "zelene propusnice" za sve zaposlene, dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od virusa, a nove mjere vlade u Rimu prve su u Evropi i smatra se da su među najstrožijim u svijetu.

Svijet 17.09.2021 | 09:19
Mjere u Italiji prve u Evropi i među najstrožijim

Kako saznaje BBC, svako ko nema propusnicu biće suočen sa suspenzijom sa posla i mogućnošću da mu plata bude suspendovana nakon pet dana bez propusnice.

Ova mjera, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, ima za cilj povećanje vakcinacije u zemlji koja je inače teško pogođena širenjem korona virusa.

Zelene kovid propusnice su digitalno obrađeni dokumenti koji se već traže za ulazak na italijanske železničke stanice, bioskope, za odlazak u restorane, teretane i na bazene.

Nastavno osoblje u obrazovnim institucijama u Italiji takođe mora da posjeduje ove propusnice, a prema pisanju medija zbog neispunjavanja ove obaveze neki nastavnici su navodno vraćeni s posla.

Italijanska vlada odobrila je novi zakon kojim se ova obaveza uvodi u svim sektorima, a preduzeća i radnici koji budu uhvaćeni bez propusnice mogli bi da budu kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do 1.500 evra.

Najavljujući ovu novu mjeru ministar zdravstva Italije Roberto Speranca ukazao je da će ona poboljšati epidemiološku bezbjednost i proces imunizacije učiniti efikasnijim.

Uprkos protivljenja vakcinaciji glasne manjine Italijana, većina je podržali vladinu kampanju vakcinacije, pa je skoro 65 odsto Italijana do sada potpuno vakcinisano, ali infekcije su ipak u porastu zbog širenja zaraznije delta varijante virusa.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

X

17.09.2021 07:58

Fasizam na djelu.

ODGOVORITE
Name

Tja.

17.09.2021 08:26

Fašizam na dijelu, pravo na rad šta je sljedeće pravo glasa, pravo slobodnog kretanja...

ODGOVORITE
Name

Re

17.09.2021 09:14

Poštovani, pravo na život je osnovno ljudsko pravo i ispred je prava na rad. To ste zaboravili. Poz.

Name

Nole

17.09.2021 10:18

A cime to nevakcinisani ugrozavaju tvoje pravo na zivot,kad i vi vakcinisani oboljevate i prenosite virus???

Name

Re nole

17.09.2021 17:24

Znas li je 95% u bolnici nevakcinisanih? Uzmi malo čitaj i nešto drugo

Name

Goran

17.09.2021 08:34

Hahahahaha, delta varijanta. Pa covjek stvarno mora biti ekstremno glup da vjeruje u te gluposti.

ODGOVORITE
Name

re

17.09.2021 11:14

ne glup nego DEBIL

Name

Rw debil

17.09.2021 17:16

A da je tebe uzmem za rukicu i odvedem do bolnice da ih vidiš kako se bore za dašak zraka? Kako se raspadaju od bolova i sebi ne mogu doći? Zbog vas kretena neznalica sada mutirao da ide na djecu veću? Kako to nekavcinisan ugrozavas mene? E pa da ti objasnim, ti si mu savršena podloga da on može dalje i dalje da mutira, jel ti jasno to? Ti kao zdrav covjek koji ye ne vakcinišes ugrožavas svakog bolesnog koji ne smije, djecu i trudnice.... uzimaš nam doktore i pravo na lijecenje za druge stvari jer moraju da se bore za živote vas nevakcinisanih! Kad dodje do sljedeće mutacije i predjela na malu djecu, vas koji mozete a nećete da primite vakcinu bih samo pustila do vrata bolnice da vas lijeve na parkingu.

Name

....

17.09.2021 17:19

Svaka nova zaraza je mala mutacija virusa, eto kako me ugrožava, mene ne ja sam je primio ali moje dijete ugrožavas!