Vučić o sastanku sa Šmitom: Lake teme nisu bile na stolu

"Lake teme nisu bile na stolu", kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara.

Srbija 09.09.2021 | 12:38
Vučić o sastanku sa Šmitom: Lake teme nisu bile na stolu

Vučić je, tokom polaganja kamena temeljca za novu fabriku u Zemunu, govorio i o sastanku sa Šmitom.

Rekao je da razgovori bili otvoreni. “Iznio sam i naš stav o primjeni bonskih ovlaštenja i o tome se govorilo neskriveno i fer, Lake teme nisu bile na stolu", kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara.

Naveo je da je rekao Šmitu u lice sve, a i,kako je kazao, Šmit njemu.

Vučić je rekao da nije bilo razgovora o deblokadi institucija BiH. 

Prethodno je saopšteno da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Vučić se sastao danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Kristijanom Šmitom i poručio mu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su neretko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu.

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i celokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike.

Kako se navodi, Vučić i Šmit su razmenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Šmit je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Istovremeno, Šmit je izrazio podršku inicijativama usmerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

(BN/Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

AKTIVISTA

09.09.2021 12:21

Prokrči ti put Milokrad. Otvaraj šampanjac zovi brata Čovića, pa nastavite kao i do sada.... Rezultat sahrani Srpsku bezbožniče.....

ODGOVORITE
Name

Bosanac

09.09.2021 12:21

Ovaj Schmidt će napraviti više štete nego koristi...

ODGOVORITE
Name

Neno

09.09.2021 12:44

Znaci Vucic ga priznaje.. Sta kaze Mile na to????

ODGOVORITE
Name

Ali

09.09.2021 12:58

Jedno pricaju drugo rade Za Evropu a sve ptotiv Evropee!!!ali Narod ode sam za Evropu!samo glasacka masineria pokupovana pidobna ostaje i nemocni stari i bolesni narod u nestajanjuuu!

ODGOVORITE
Name

Vidoje

09.09.2021 13:05

I narodi u Srbiji bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane.

ODGOVORITE
Name

Extrem

09.09.2021 13:50

Samo referendum Mile i idemo do Drine, pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti.

ODGOVORITE
Name

lopi

09.09.2021 16:39

ima li išta gluplje u srpskim medijima i političkim izjavama kada kažu.... RS i BiH. Jel to RS na Marsu? Il nedaj bože država pa je usput spominju kad i BiH?

ODGOVORITE