Preminuo osnivač Udruženja potrošača Dragutin Bošković

 U Banjaluci je preminuo osnivač i predsjednik Udruženja potrošača Republike Srpske, docent i bivši profesor na Elektrotehničkom fakultetu Dragutin Bošković.

Republika Srpska 08.09.2021 | 14:12
Preminuo osnivač Udruženja potrošača Dragutin Bošković

Bošković je rođen 1934. godine u Кolašinu, Gimnaziju je završio u Beranama, a Elektrotehnički fakultet u Beogradu 1961. godine, dok je magistrirao 1969. na Univerzitetu u Zagrebu i specijalizaciju 1974. u Los Anđelesu.

Bio je zaposlen u preduzeću "Rudi Čajavec", prvo na poslovima istraživanja i razvoja, a kasnije i generalni direktor preduzeća.

U zvanje docenta izabran je 1970. na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, autor je više stručnih i beletrističkih knjiga i jedan je od inicijatora osnivanja te ustanove.

Bošković je predavao u Centru oklopnih mehanizovanih jedinica u Banjaluci i na Univerzitetu Vojske Jugoslavije u Beogradu.

Realizovao je projekat "Privatizacija u BiH", a radio je i u okviru Centra za promociju civilnog društva u Sarajevu, na projektu "Socijalni aspekti privatizacije".

Кao novinar-saradnik objavljivao je tekstove u brojnim časopisima, a 1997. godine osnovao je nevladinu organizaciju Pokret potrošača Republike Srpske.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske nedavno mu je uručilo zahvalnicu za izuzetan doprinos u razoju zaštite potrošača u Republici Srpskoj

Sarađivao je više godina sa Radio televizijom Republike Srpske.

Mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno saopšteni.

(Srna)