Srbija u EU, ali neće kvariti odnose sa Rusijom i Kinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, u intervjuu austrijskoj državnoj televiziji ORF, da Srbija želi da postane članica EU.

Srbija 06.09.2021 | 11:10
Srbija u EU, ali neće kvariti odnose sa Rusijom i Kinom

On je dodao da Srbija neće zbog toga kvariti odnose sa Rusijom i Kinom.

Upitan za evropski put Srbije, Vučić je rekao da zna da ne zavisi sve od nas.

Na nedavnom sastanku šefova diplomatija konstatovano je da je Srbija napredovala i po pitanju vladavine prava. Za nas je važno da smo iskreno na evropskom putu", poručio je on.

ORF je ukazao da se u Srbiji održavaju ekološki protesti, da se pojedini gradjani protive Rio Tintu i da je gorela deponija u Vinči, a predsednik Srbije ukazao je da u okviru "Programa 2025" postoji čitav niz projekata iz ove oblasti. Naveo je da će više od 120 opština biti priključeno na kanalizaciju.

"Za Austriju je to možda nezamislivo, ali čak jedna trećina Beograda nema kanalizaciju. U svim gradovima ćemo ugraditi prečišćivače otpadnih voda, i uklonićemo azbestne cevi u vodovodu. Sve to ćemo učiniti, ali neću učestvovati u deindustrijalizaciji Srbije", poručio je on.

Kada je reč o vakcinaciji, ORF konstatuje da je Srbija bila prva po raspoloživosti vakcina, ali da je već mesecima suočena sa protivljenjem vaknaciji.

"To je očigledno univerzalni problem, a ne samo problem jedne zemlje. Zašto je to tako, ne razumem. Ali, teorije zavere i negativne poruke prolaze očigledno bolje nego pozitivne. Uzrok su i društvene mreže, ali i činjenica da ljudi svoje slobode vide u neozbiljnim stavovima", zaključio je predsednik Srbije.

(Tanjug Foto: Profimedia) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Odnosi sa Kinom

06.09.2021 10:19

...i Rusijom su podanički. Oni nas, kao fol, podržavaju a ovamo jačaju odnose sa Zapadom , barem što se Rusije tiče. Kina na drugoj strani ne mari nizašta drugo nego za profit. Daju kredite i ako ih se ne vrati na vrijeme uzimaju dio državne zemlje ruge suverene države kao dio Kine, tj za sebe. Jako opasno!

ODGOVORITE
Name

Draganili

06.09.2021 12:03

Kratko i jasno,svako prvo gleda svoje interese!Ljubav je izmišljena da bi sirotinja imala o čemu maštati!

Name

re odnosi sa Kinom

06.09.2021 19:24

A jesu li neki drugi,bolji? Izgleda da ce zamena teza uvek biti aktuelna na Balkanu.

Name

Glas

06.09.2021 10:23

Sta ce samo traze dlaku u jajetu.Kad bude sve 100 % uradjeno kako treba,opet ce se naci neki evropski papak da pita “a gdje pecat”.

ODGOVORITE
Name

NR

06.09.2021 19:54

Super je to. Ali nema više nesvrstanih. Bojim se da je nemoguće na obje strane.

ODGOVORITE
Name

Dušan

07.09.2021 18:07

EU pred raspadom,on bi ušao u EU. Tačno će biti kako narod priča. Kada Srbija uđe u EU,ista će se raspasti.

ODGOVORITE