Komšije i prijatelji sređuju srušenu kuću Baje Malog Knindže!

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, rođen je u Gubinu, nadomak Livna u Republici Srpskoj, i svoje rodno mesto opevao je u mnogim pesmama.

Zabava 27.08.2021 | 15:04
Komšije i prijatelji sređuju srušenu kuću Baje Malog Knindže!

Poznato je da je kuća u kojoj je odrastao s roditeljima srušena i spaljena za vreme građanskog rata u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih, o čemu smo nedavno pisali. Zato smo se i uputili do Gubina, da bismo razgovarali s nekadašnjim komšijama popularnog pevača.

Mirko Pajčin, Baja Mali Knindža
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

- Obožavamo ga, on je opevao našu sudbinu i živote. Kad god dobijemo informaciju da dolazi, mi se skupimo, ja ovde dolazim jednom mesečno, a nekad i češće. Moram priznati da na neke manifestacije pola nas se vrati samo zbog Baje - ispričao je Branko, koji živi u Gubinu, i uputio nas na put ka pevačevoj kući.

Mirko Pajčin, Baja Mali Knindža
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Sami se organizovali Kad smo stigli do mesta gde nas je sagovornik uputio, odmah smo primetili mnogo napuštenih kuća, vidno oštećenih i uništenih u ratu. U daljini čuli su se glasovi i smeh. Približili smo se i ugledali kuću popularnog pevača oko koje je bilo desetak muškaraca koji su u rukama imali lopate, kao i postavljen bager odmah do Bajine kuće. Pozdravili smo ih, predstavili se, ali oni nisu hteli da razgovaraju s našom ekipom.

Baja Mali Knindža
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Nakon našeg ubeđivanja izdvojio se Boban, Bajin drug koji živi i radi u Beogradu, i objasnio nam da su svi oni iz tih krajeva, neki su se vratili, a neki samo dolaze u posetu. Većina su Bajini prijatelji dugi niz godina i odlučili su da mu pripreme iznenađenje. Oni su se skupili kako bi iz porušene Bajine kuće pokupili smeće i pripremili je za renoviranje. Među njima upoznajemo Bajinu strinu, koja nam je pokazala gde je on rođen.

Mirko Pajčin, Baja Mali Knindža
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Bili smo radi da pomognemo u čišćenju kuće i iznošenju šuta i za to vreme smo pričali s našim domaćinima. Objasnili su nam da je kuća toliko uništena u ratu da nema prozora ni krova, a da su vidljivi i dalje brojni tragovi metaka. Ipak, ostalo je i nešto čitavo. Dve šoljice za kafu koje su Pajčini koristili pre nego što su morali da napuste svoj dom i dalje se nalaze na istom mestu gde su ih oni ostavili. Nerazbijena je ostala i rakijska čašica, a u plehu sa starim stvarima našle su se i zarđale šnajderske makaze.

Mirko Pajčin, Baja Mali Knindža
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Baja u subotu dolazi - Ovo je ideja nas Grahovljaka. Mi se s njim družimo, on je opevao naše mesto i zahvalni smo mu na tome. Zahvaljujući njemu, ceo svet zna za naše Grahovo i ove krajeve. Mi bismo mnogo voleli da se Baja vrati u ovu kuću, ali nije baš realno da će živeti ovde, opet kad se ovo sredi, sigurno je da će češće dolaziti i on i njegova deca. Danas nam je sedmi dan kako radimo ovde, bilo je dosta posla - ispričali su nam momci koji su sve ovo organizovali. Nakon završenog iznošenja smeća, kad je bager otišao, na krovu Bajine kuće zaviorila se srpska zastava. Prema rečima Ilije koji živi u Grahovu, Mirko bi trebalo da dođe 28. avgusta u Gubin na proslavu, pa smo sigurni da će se prijatno iznenaditi. U blizini njegove kuće nalazi se i čuveni bunar iz njegovih pesama.

Mirko Pajčin, Baja Mali Knindža
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

(kurir.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar