"Viškoviću, do kada nas mislite maltretirati“

Sindikat „MOFAS-a“ uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću u kojem ga obavještava da se zaključci Vlade ne poštuju, da su prevareni i pitaju do kad će biti maltretirani. Upravni odbor Sindikata ograđuje se od budućih protesta radnika tog preduzeća, koji će uslijediti ako sutra do kraja dana ne dobiju odgovor iz Vlade.

Republika Srpska 23.08.2021 | 22:08
"Viškoviću, do kada nas mislite maltretirati“

Sindikat je naveo da je u petak u Ministarstvu privrede i preduzetništva održan sastanak sa predstavnicima tog ministarstva gdje su im predložena rješenja koja su suprotna zaključcima koje je ranije donijela Vlada u vezi sa „MOFAS-om“.

Sindikat je danas o sastanku informisao radnike i zaključeno je da se „žestoko protive prijedlozima Ministarstva“.

Naime, iako je Vlada zadužila ministarstva da obezbijede sredstva za povezivanje staža radnicima „MOFAS-a“, u Ministarstvu su rekli da žele da uplate samo doprinose za osiguranje od nezaposlenosti kako bi radnici mogli da dobiju prava u Zavodu za zapošljavanje.

„Sve ovo se kosi s dogovorima i Zaključkom Vlade u proteklom periodu, jer u ovom slučaju radnicima nije povezan staž“, naveo je Sindikat u pismu Viškoviću.

Radnicima je u Ministarstvu rečeno i da je „FAMOS“ istorija, da su dugovanja tog preduzeća prema radnicima takođe istorija i da je jedino rješenje stečaj „MOFAS-a“, a što je, tvrdi Sindikat, mimo Zaključka Vlade.

„Da li je ovo u skladu sa silnom podrškom koju ste nam pružali evo tri mjeseca, u kojoj nismo dobili ni pfening. Do kada nas mislite maltretirati“, upitali su Viškovića, između ostalog, u pismu radnici.

Sindikat je istakao da su Zaključci Vlade korektni i da treba da se ispoštuju, a ne da se predlaže jedno, a pokušava realizovati drugo.

„Upravni odbor Sindikata se ovim putem javno ograđuje od svih postupaka koje će radnici „MOFAS-a“ i bivšeg „FAMOS-a“ uraditi u narednom periodu. Napominjemo da smo izgubili kredibilitet (ne našom krivicom) i da za postupke koji će se desiti nećete imati odgovorne od strane Sindikata jer je najava radnika sigurno izlazak na ulicu, kao i ostali vidovi borbe za rješavanje naših prava“, zaključeno je u pismu Sindikata upućenom premijeru Srpske.

Da strateški partneri Vlade likvidiraju firmu CAPITAL je objavio krajem jula. Likvidaciji se radnici protive i pozivaju Vladu u pomoć.

Preduzeće „Mofas“ je prije šest godina Vlada RS formirala sa investitorima iz Njemačke i Tešnja na imovini nekadašnjeg giganta „Famosa. U novoformiranom preduzeću 49 odsto vlasništva ima „Famos“, koji je u većinskom vlasništvu RS, firma „Paul Bernhardt“ ima dva odsto, njen vlasnik Otte Dirk 24 odsto, dok Šefik Husaković iz Tešnja ima 25 odsto.

Predstavnici Vlade RS tada nisu propuštali priliku da istaknu ulogu Vlade u pronalasku strateškog partnera i da pohvale rad novog preduzeća. Sada optužuju suvlasnike „Mofasa“ za zloupotrebu 400.000 KM.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zoran

23.08.2021 21:10

Sace Mile doc popt rakiju s jednim pa da taj crkne za 3 mjeseca ko onaj iz željeznica što je izmobingovan.

ODGOVORITE
Name

Borac

23.08.2021 21:19

Nema balvan vremena da se zabavlja sa vama. On ide da slusa rikanja.

ODGOVORITE
Name

janko

24.08.2021 07:03

Postavite i vi balvane i ode Mile u prošlost .

Name

ZGROŽENA

24.08.2021 02:54

KILAVIM RADOVANOM I JOŠ KILAVIJIM NARODOM,KOJI SAMO MLATI PRAZNU SLAMU,UMJESTO DA REAGUJE.FUUUJJJJJJ!!!

ODGOVORITE
Name

Tito

24.08.2021 06:37

A šta to radite? Samo dolazite na posao i nazad kući. Pa neće niko držati nešto što ne radi i nije ekonomski isplativo. Brate nema plate, ideš dalje. Ali se vama ne radi.

ODGOVORITE
Name

Re:Tito

24.08.2021 08:31

A šta bi ti da napustas firmu gdje si kosti ostavio, zdravlje izgubio, godinama rintao za bijednu platu. Sad treba da napuste sve da bi jedna seljacina Radišić to očistio i još jednu zgradu napravio. Stidi se druže takvog razmišljanja jer nije ovo Njemacka pa mijenjaj firmu kad ti se ne svidja. Gdje će ovi ljudi sutra? Šta će sa porodicom, djacima u školi, kreditima. Dabogda tebi Visković srecu donosio.

Name

Tito

24.08.2021 11:48

Pa ti si onda lud ako radiš za bijednu platu! I to godinama.

Name

ZVORNIK

24.08.2021 10:19

Glasali ste za režim. Sada vam se zahvaljuje, i nema vremena da dolazi. Pozdravlja vas.

ODGOVORITE