Sud preispituje odluku o Elezu o predmetu "Lutka"

Sud BiH će danas na zakazanom ročištu u slučaju Darka Eleza preispitivati raniju odluku Suda prema kojoj je odbijen prijedlog da mu se odredi pritvor zbog krivičnih djela za koja ga Tužilaštvo BiH tereti u predmetu poznatom pod nazivom “Lutka”, nakon što je on izručen iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Republika Srpska 19.08.2021 | 12:49
Sud preispituje odluku o Elezu o predmetu "Lutka"

Odbrana će se ponovo protiviti njegovom procesuiranju u sklopu tog predmeta, bez obzira na to što mu je u međuvremenu oduzeto državljanstvo Srbije, prenosi Faktor.

– Njemu je prilikom donošenja odluke o izručenju Sud dao garanciju da neće biti procesuiran za “Lutku”, nije mu Vulin dao garanciju i mi ostajemo pri tome da mu se ne može suditi u tom predmetu – rekao je Elezov advokat Senad Kreho.

Početkom marta, nakon što je Darko Elez izručen iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te nakon održanog ročišta za određivanje pritvora, odlučeno je da mu se pritvor ne može odrediti zbog predmeta “Lutka”, ali mu je pritvor određen zbog krivičnih djela koja je dokumentovao MUP RS-a, a koja su počinjena znatno kasnije.

Elez, podsjećamo, čeka suđenje na Sudu Bosne i Hercegovine zbog niza djela na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su mafijaška ubistva, iznude, zastrašivanje i druga krivična djela, a nedavno ga je Bosni i Hercegovini izručila Srbija, gdje je Elez živio nakon izdržane zatvorske kazne u toj državi.

Eleza potvrđena optužnica iz slučaja “Lutka” tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužbama sudovi su ranije odbili, jer tada nije bio na snazi ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

(Oslobođenje)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Panda

19.08.2021 12:23

Ma ti su elezi svi za posmatranje i zatvora, poznajem jednog Milorada, ma to je slucaj samo za dobrog psihijatra, a koliko cujem i sin mu nista bolji nije s glavom. Tako kad cujete neko Elez da se preziva, odmah dobro razmislite da li ce te uci u kakav poduhvat

ODGOVORITE