Narodna vjerovanja: Danas se mijenjaju godišnja doba

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas obilježava praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.

Republika Srpska 19.08.2021 | 07:27
Narodna vjerovanja: Danas se mijenjaju godišnja doba

Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovijedi na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen "sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svijetlim kao snijeg".

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca - "Ovo je Sin moj ljubezni... njega poslušajte".

Isus, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vjere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavjetne zakone i proroke.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svjetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

Preobraženje pada uvijek u vrijeme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

U velikom broju pravoslavnih hramova iznosi se i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik.

U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se posljednji put kupa u rijekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smjena godišnjih doba.

Postoji vjerovanje da se o ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava pa se kaže - preobražava se i voda i gora.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

V. V

19.08.2021 08:07

Slava mu i milost!

ODGOVORITE
Name

Girl

19.08.2021 11:15

Kakve bajke

Name

Re: Girl

19.08.2021 13:45

Живи свој празни, биједни живот и не нападај. Да те твој атеизам испуњава, не би имала нагон да нападаш на све супротно.

Name

za girl

19.08.2021 13:59

Tito ispro mozak ateizmom.

Name

U narodu se vjeruje?

19.08.2021 13:33

Pobogu, zar crkva nije već dala odgovor na sve? Ili smo u zabludi već vjekovima? Kakvo narodno vjerovanje, ljudi!?

ODGOVORITE
Name

Bog pomogao

19.08.2021 14:27

Amin

ODGOVORITE