Inspektorat Srpske namještao nabavku „Nestro Petrolu“

–Nabavka goriva Republičke uprave za inspekcijske poslove poništena je nakon što je Kancelarija za žalbe BiH utvrdila da je tender bio ograničen na samo jednog ponuđača, odnosno da se pogodovalo „Nestro-Petrolu“.

Republika Srpska 10.08.2021 | 13:24
Inspektorat Srpske namještao nabavku „Nestro Petrolu“

Kako je CAPITAL ranije pisao Inspektorat RS je prilikom nabavke goriva tražio da ponuđač ima pumpe na 38 lokacija, a na svim tim lokacijama benzinske stanice ima „Nestro Petrol“ dok su na nekima poput Čajniča i jedini.

Kancelarija je nakon žalbe „Hifa Petrola“ poništila nabavku i utvrdila da ugovorni organ nije dokazao da je apsolutno neophodno nabavljanje goriva za njegova službena vozila na svim traženim lokacijama.

“Ugovorni organ je propustio da osigura pravičnu i aktivnu konkurenciju koja je garantovana Zakona o javnim nabavkama”, istakli su u Kancelariji.

CAPITAL je takođe objavio da zaposleni u Inspektoratu trenutno toče gorivo na „Nestro Petrolu“, iako još uvijek nije istekao okvirni sporazum sa prethodnim dobavljačem, odnosno „Hifa Petrolom“ koji traje do februara 2022. godine, niti je završen postupak nabavke goriva za narednu godinu.

U Inspektoratu su tada naglasili da su sa ranijim dobavljačem raskinuli ugovor zbog neurednog izvršavanja ugovornih obaveza.

„Kako bismo obezbijedili normalno funkcionisanje ovog organa, pozvani su predstavnici „Nestro Petrola“ i zamoljeni da do okončanja postupka javne nabavke obezbijede isporuku goriva, na osnovu uslova ugovora o poslovnoj saradnji iz ranijeg perioda, ali bez prejudiciranja ishoda novog postupka javne nabavke“, naglasili su tada u Inspektoratu.

Podsjetimo, ovo je već treći postupak nabavke goriva institucija u Republici Srpskoj koji je obustavljen ili poništen.

Poništen je i postupak nabavke goriva Narodne skupštine Republike Srpske jer je nakon žalbe firme „Naftaco“ utvrđeno da je NSRS pogodovala „Nestro Petrolu“.

Utvrđeno je da je NSRS favorizovala rusku kompaniju upravo tako što su kao jednu od lokacija naveli Čajniče gdje samo „Nestro“ ima benzinsku stanicu, čime su svi ostali ponuđači bili diskvalifikovani.

I Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je takođe tražilo da jedna od lokacija na kojima ponuđač mora imati benzinsku pumpu bude Čajniče, te je i taj postupak poništen.

(Capital) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

kl

10.08.2021 11:48

Pa ja da sam vlasnik neke druge pumpe (HIFA, Petrol,...), otvorio bih i u Čajniču, makar iz balona presipali gorivo, samo da im koncepciju pokvare.

ODGOVORITE
Name

Beli

10.08.2021 11:51

Nedajte braco .Pokradose nas Tajkuni.

ODGOVORITE
Name

Lemac

10.08.2021 11:53

Istitucije rade svoj posao,rijetko al rade.

ODGOVORITE
Name

Istina

10.08.2021 12:10

Nestro je jedini lanac benzinskih pumpi koji uredno izdaje fiskalne račune. Na 90% ostalih nikada nisam dobio fiskalni račun ako ga nisam tražio. Zato začepite usta.

ODGOVORITE
Name

Srbac

10.08.2021 12:23

Mozda na par pumpi u kojima si ti bio. Nestro u Srpcu jedva izdaje racune i kad se zatrazi, a podrazzumijeva se da se to zaobilazi

Name

Србо

10.08.2021 12:20

Само нек се Маркач развија ,живио Додик и РС.

ODGOVORITE
Name

Bobi

10.08.2021 12:26

Ne vidim sta je sporno ovdje , jel inspekcija iz Cajnica treba da ide u drugi grad da sipa gorivo

ODGOVORITE
Name

Ре Боби

10.08.2021 12:46

У Чајничу има стотину инспектора, провјери дали има и један, нелупај и живио генерал Маркач.

Name

gradanin

10.08.2021 18:18

Inspektorat RS obavlja inspekcijske preglede nad cijelim podrucjem RS i prema tome ima puno pravo u javnoj nabavci goriva da navede sve gradove u RS.Stalno pominjanje Cajnica u vezi nabavki goriva je pocelo da vrijeda gradane i da ih omalovazava .U gradu ima samo jedna benzinska stanica Nestro Petrol i znaci da ni jedna republicka institucija ne moze da toci gorivo na toj benzinskoj pumpi jer je to odluka kancelarije za zalbe.Ovakvim nacinom rjesavanja zalbi kancelarija za zalbe nas gradane Cajnica diskriminise pa i na neki nacin potcjenjuje i stavlja nas u polozaj koji nije u ravnopravan sa ostalim gradovima.Inspektori kada budu radili u Cajnice posto ne mogu da toce gorivo u Cajnucu u Nestropetrolu mogu da idu do susjednih gradova Pljevlja -Crna Gora ili Gorazde-Federacija BiH pa da sipaju gorivo.A i mi gradani ako se nastavi ovako necemo smjeti sipati gorivo u gradu nego ce mo ici i sipati gorivo u navedenim opatinama jer i nama se moze zabraniti kao sto je i republuckim institucujama.

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

11.08.2021 05:01

Ovi sto se zale neka otvore pumpu u Cajnicu i zaposle 4 radnika i svima dobro.

ODGOVORITE