Sud BiH: Danas ročište generalu Savčiću

U Sudu BiH za danas je zakazano ročište u predmetu protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomira Savčića na kojem bi trebalo da bude razmatran prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora zbog njegovih istupa u javnosti.

Republika Srpska 09.08.2021 | 07:22
Sud BiH: Danas ročište generalu Savčiću

Advokat Miodrag Stojanović, branilac generala Savčića, smatra apsolutno neosnovanim prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju pritvora njegovom branjeniku.

"Njamu nije zabranjeno da javno nastupa, njemu je zabranjeno da u javnim nastupima, kako to kaže rješenje, komentariše činjenicama koje se odnose na njegov krivični postupak. Nijedno od njegovih javnog nastupanja nije dovelo do kršenja navedenih mjera, nigdje nije govorio o svom predmetu. Govorio je generalno o pitanjima koja su mu postavljana o opštoj situaciji, izmjeni Кrivičnog zakona u pogledu negiranja genocida, o događanjima koje se odnose na Srebrenicu, a ne o svom konkretnom predmetu", izjavio je Stojanović Srni.

Stojanović je rekao da je u petak, 6. avgusta, kao branilac optuženog generala, dobio poziv i prijedlog izjašnjenja Tužilaštva BiH na opravdanost produženja mjera zabrane koje Savčić ima.

On je podsjetio da su prema generalu Savčiću od ranije postojale mjere zabrane napuštanja BiH, sastajanja sa svjedocima u ovom predmetu i ono što je bilo najkarakterističnije - zabrana nastupanja u medijima u dijelu gdje ne smije komentarisati činjenice iz svog predmeta.

"Tužilaštvo je u izjašnjenju o redovnoj kontroli navedenih mjera zatražilo, tvrdeći da je general Savčić svojim istupima kršio ovu mjeru, da se prema njemu izrekne mjera pritvora. U tom smisilu zakazano je ročište", naveo je Stojanović.

On je dodao da je u prilog tog prijedloga Tužilaštvo dostavilo one izjave i nastupe za koje smatraju da predstavljaju kršenje mjera, a one su date u različitim medijima.

"Nama ostaje da sprovedemo to ročište i da se izjasnimo u vezi sa tim njihovim prijedlogom", pojasnio je Stojanović.

Ročište je zakazano za 11.00 časova.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Gavrilo

09.08.2021 05:55

A on je samo igracka u rukama rudonje.

ODGOVORITE
Name

Idealno

09.08.2021 07:28

Upravo tako! Treba vratiti film unazad i doći do trenutka poziva u tužilaštvo i objelodanjivanja optužnice. Sad treba postaviti pitanje kome ide u prilog da se situacija komplikuje i zaoštrava sad u ovom trenutku? Opet se ide na zatezanje nacionalni tenzija, sad mi trebamo: joj oni nama ovo, a mi njima ono...

Name

rre

09.08.2021 10:01

Ako bog da takve lopove Dodikove neće ni puštati iz zatvora.

Name

Dragan MD

09.08.2021 06:55

Kakva galama bez osnova. Ima nadležna institucija da sagleda sve činjenice i donese odluku. Ako ne trebaju sudovi hajmo ih ukinuti pa neka radi ko šta hoće. Jel to hoćete ?? Ako je prekršio zakon, neka ga kazne najstrožije, taman da mi je rođeni otac. Dosta vas je više .Ovaj ,,naš,, onaj ,,njihov,, i nigdje kraja.

ODGOVORITE
Name

Lija

09.08.2021 07:22

Psssssst. Sve sto glasno kazes moze te kostati slobode.....zato sto si Srbin.

ODGOVORITE
Name

Ah ...

09.08.2021 07:29

Prihvatio si igru , sada igraj , kako laktaška bitanga svira u dogovoru sa takozvanom Gordanom Tadić . Ako ćeš da radiš i budeš dobar poslušnik neće te krivično goniti , a ako se slučajno predomisliš , znaš šta te čeka - ćuza . Zato se borci trebaju dobro organizovati , da te otjeraju sa te pozicije , na kojoj nikada nisi ni trebao biti . Oduvijek si radio , isključivo za interes režima i onda , podrazumijeva se , protiv boračke populacije .

ODGOVORITE
Name

Krivaja

09.08.2021 08:51

Generale sta bi od naseg komandanta 3 puta si ranjavan u vatru smo bili spremni za tebe ici. Zasto se proda sto hodas spustene glave???? Zasto nas sve izda da te se stidimo i na pomen tvog imena a kamoli da kazemo da smo ratovali zajedno,? Kupi te dezerter i ratni profiter .

ODGOVORITE
Name

Borac

09.08.2021 12:47

Obzirom da je Dodikovac,nemam emocija,ravna linija.Niti smrdi nit miriši.Kako je naj gore.Izdao nas je i sad kad nam je naj teže,rat je ništa u odnosu na starost u koju smo već dobro zagazili,socijalno nezbrinuti.Nek mu se sudi po pravdi,nek ga spašava saborac Baja.

ODGOVORITE