Dani meda u Semberiji: Vratiti se prirodi

U okviru programa obilježavanja Pantelinskih dana,  na Gradskom trgu u  Bijeljini  otvorena  je šesnaesta po redu manifestacija “Dani meda u Semberiji”.

Republika Srpska 06.08.2021 | 14:50
Dani meda u Semberiji: Vratiti se prirodi

Nakon prošlogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom virusa korona, centar Bijeljine ponovo je u znaku meda I drugih pčelinjih proizvoda. Ovogodišnja manifestacija “Dani meda u Semberiji “ okupila je desetak proizvođača, koji su , kako kažu,  zadovoljni prilikom da promovišu i prodaju svoje proizvode.

“Pčelarstvom se bavim od 1968. godine. Svaka godina sve je lošija. Prošle godine propolis je bio dosta tražen i sve više ljudi koristi pčelinje proizvode”, rekao je Miloš Lučić, pčelar iz Šamca.

“Već četrnaesti put ovdje izlažemo svoje proizvode kao što su polen, propolis I matična mliječ i preparate na bazi meda. Pčelarstvom se bavim već četrdesetak godina, a ova godina jedna je najlošijih godina za pčelare”, istakao je i Nebojša Andrić koji je u Semberiju donio med sa Ozrena. 

Iako ni ova godina pčelarima nije išla na ruku, tradicija održavanja ove manifestacije je nastavljena i to je veoma važno, istakao je predsjednik Udruženja pčelara “Semberija” Milan Simeunović.

"Na ovogodišnjoj manifestaciji manji je broj proizvođača u odnosu na prethodne godine, ali su osim pčelara iz Semberije, svoje proizvode izložili i pčelari sa područja Zvornika, Ozrena I Brčkog”, rekao je predsjednik Udruženja pčelara “Semberija” Milan Simeunović.

“Dane meda u Semberiji”  otvorio je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

“Treba i u buduće da radimo na promociji meda i pčelinjih proizvoda. Danas imamo tu čast da degustiramo pčelinje proizvode, a istakao bih i koliko je bitno vratiti se prirodi. Vratiti se prirodi znači vratiti se i medu Iipčelinjim proizvodima”, poručio je gradonačelnik Bijeljine.

Na području Semberije ima oko 300 registrovanih pčelara koji se, kao i drugi pčelari širom svijeta suočavaju sa posljedicama ekoloških promjena, nedostatkom hrane i velikom upotrebom pesticida. Zato je bavljenje pčelarstvom sve teže, a manifestacije poput ove sve značajnije.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Galeb

07.08.2021 04:46

Ponovo taj gradonacelnik radi sporedne poslove ,prioritet je pohapsiti snobove naslednike mice micica i vratiti 100 miliona km sto su pokrali od naroda a posle proslave I ostalo pokazi Gradonacelnice Ilisi kriminalac ili posten nemoze oboje

ODGOVORITE
Name

Orao

07.08.2021 18:16

E galebe, galebe, pa nije to posao gradonačelnika, to bi trebalo da radi policija i tužilaštvo, a oni su Crvena sekta.