London: Protest alpiniste zbog klimatskih promjena

Džordž King Tomson, slobodni penjač koji je prije dvije godine bio u zatvoru zbog penjanja bez opreme na najviši soliter u Londonu, popeo se danas na još jednu zgradu u britanskoj prestonici kako bi skrenuo pažnju na klimatske promjene.

Svijet 03.08.2021 | 22:12
London: Protest alpiniste zbog klimatskih promjena

Tomson (21) se popeo na 36 sprat “Stratosfer Tauera” u istočnom Londonu za manje od pola sata, piše AP.

Tomson je rekao da je šokiran poplavama koje su nedavno pogodile to područje kada je 25. jula pala količinski kiše uobičajena za mjesec dana.

– Želio sam da podignem svijest o ozbiljnosti klimatskih promjena u ovom trenutku, jer je samo nedjelju dana prije kiše toplotni talas pogodio čitav London – rekao je Tomson i poručio: “Nadam se da ću podići svijest popevši se na ovu zgradu i pozvati političke lidere da odmah preduzmu mjere”.

Mladi penjač rekao je da se nedjelju dana pripremao za poduhvat proučavajući svaki aspekt i površinu zgrade od 147 metara i tako što se tajno peo tokom noći.

On je, inače, uhapšen 2019. godine nakon što se popeo na najviši soliter u Londonu, visok 310 metara, i osuđen je te godine na šest mjeseci zatvora od kojih je odslužio tri.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

L

04.08.2021 07:39

Možeš se ti penjati druže gdje god hoćeš. Dok god moćnici imaju profita od industrije može poplaviti/izgoriti cio svijet samo još jedan "zlatnik" da se uzme!

ODGOVORITE