Njemačka pooštrila mjere za ulazak u državu

Ministarstvo zdravlja Njemačke propisalo je nove mjere koje građani moraju ispunjavati od 1. avgusta prilikom ulaska u ovu državu, a odnose se na testiranje kao i sertifikate kojima će građani moći dokazati da su vakcinisani ili se oporavili od korona virusa.

Svijet 02.08.2021 | 21:20
Njemačka pooštrila mjere za ulazak u državu

Prema novim mjerama, od 1. avgusta 2021. godine sve osobe starije od 12 godina moraće prikazati potvrdu o tome da li su negativni na virus korona, da li su prebolovali ili su vakcinisani protiv ovog virusa.

Iako su se ovi sertifikati do sada odnosili samo na građane koji u Njemačku dolaze avionom, od 1. avgusta ove mjere važe i za putni, željeznički i drugi saobraćaj. Dakle, od sada će se ovo pravilo primjenjivati na sve vrste ulaska u Njemačku.

Zašto se ponovo mijenja propis o ulasku?

Kako se navodi na stranici Ministarstva zdravlja Njemačke, Savezna vlada se odlučila na uvođenje dodatnih mjera prilikom ulaska u zemlju kako bi se smanjio rizik od zaraze.

- Uz vakcine je lakše putovati. Svi koji ulaze u zemlju a imaju više od 12 godina moraju biti u mogućnosti dostaviti jednu od potvrda koje će se od sada tražiti na granicama - saopštili su iz Ministarstva.

Јe li brzi test dovoljan za obavezno testiranje pri ulasku?

Ministarstvo zdravlja Njemačke naglasilo je na zvaničnoj stranici da je brzi antigenski test dovoljan i prema novim pravilima za ulazak u ovu zemlju.

Građani u Njemačku mogu ući s negativnim rezultatom pi-si-ar ili brzog antigenskog testa. U slučaju antigenskih testova, on može biti star najviše 48 sati, a PCR testovi 72 sata.

Kada je riječ o djeci mlađoj od 12 godina, prema novim mjerama, nije potreban nikakav ranije navedeni sertifikat za ulazak u Njemačku.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Da...

02.08.2021 19:37

Sada su donijeli zakon o ulasku i za djecu od 12 godina, jer su donijeli zakon o vakcinisanu i djece od 12 god. uprkos protivljenju komisije za vakcinaciju i protivljenju djecijih ljekara. Ovi u Bundestagu nisu vise pametni - ili su jako zagrizli u jabuku farmakomafije....

ODGOVORITE
Name

djuro

02.08.2021 20:06

sve se radi po instrukcijama SZO!!!

ODGOVORITE
Name

Mujo

05.08.2021 06:23

U cemu je problem? U Austriji vec mjesecima vaze ista pravila pa se niko ne budi. Absurdan je i zakon u Bosni gdje ako neki Partner ima bosanski pasos a drugi EU pasos pri ulazu ne treba nikakva potvrda dok ukoliko se ulazi sa EU pasosom traze potvrdu

ODGOVORITE