Bijeljina: Mladenci nakon 50 godina građanskog braka

Da za vjenčanje nikad nije kasno pokazuje primjer Radomira i Bojke Jovičić iz Bijeljine koji su crkveno venčanje obavili na pedesetu godišnjicu građanskog braka.

Republika Srpska 01.08.2021 | 19:33
Bijeljina: Mladenci nakon 50 godina građanskog braka

Radomir i Bojka su građanski brak sklopili 31. jula sada već davne 1971. u Kladnju. Bojka je tada imala 19 godina, Radomir 22. U braku su dobili tri sina koja su im podarila petoro unučadi. Bojkinu želju i potrebu da brak sklope u crkvi, pred Bogom ostvarili su sinovi i snaje koji su sve organizovali. 

Održati brak dug pet decenija nije bilo lako, kažu Jovičići. 

“Na prvom mjestu, brak održavaju djeca, porodica. Naravno da je tokom svih ovih godina bilo uspona i padova ali smo sve to zajednički rješavali. Sad može da nas razdvoji samo smrt, ništa drugo. Bojka mi je sada najpreča, nas dvoje smo ostali sami”, odgovara Radomir na pitanje šta ih je držalo zajedno tokom svih ovih godina.

Bojka smatra da su u braku najvažniji ljubav i tolerancija.

“Da nema ljubavi ne bi bilo braka. U svakom braku ima svega, dobrog i lošeg. Sve to treba rješavati razgovorom. Moji sinovi imaju dobre brakove, imam tri prelijepe snaje”, kaže Bojka.

Mladima koji se teško odlučuju na brak, a lako ga prekidaju Jovičići savjetuju da brak sklope i dobiju potomstvo, a da svaki problem uz toletanciju i razumjevanje rješavaju u hodu.

Radomir ističe da je brak bilo lakše održati u vrijeme kad su on i supruga bili mladi. Sad su, kaže vremena drugačija.

“Sad je teže, ja razumijem mladu generaciju. Potrebno je više razumjevanja. Nekada su žene bile patrijarhalno vaspitane, nisu radile u firmama, uglavnom su čuvale djecu. Supružnici su sada ravnopravni, treba da pomažu jedno drugom u kućnim poslovima. Treba razumjeti supruge jer i one danas rade”, objašnjava Radomir.

Jovičići poručuju da ne postoji problem koji se ne može riješiti u dvoje, te da se prije svakog ishitrenog koraka treba podsjetiti na ono što je na prvom mjestu vezalo dvoje ljudi- ljubav.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BL

01.08.2021 21:18

U današnje vrijeme je najteže sačuvati brak i vozačku dozvolu!

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

02.08.2021 06:57

Stara komunjara.....

Name

Bosanac

02.08.2021 05:06

Cestitke!

ODGOVORITE
Name

Boki

02.08.2021 06:09

Srečno a brak je stvar respekta uzajamnog .

ODGOVORITE