Ratari iz Poljske na četvrtoj traktorijadi u Srpcu

Na pisti nekadašnje poljoprivredne avijacije u Poveliču kod Srpca juče je održana četvrta „Srbačka traktorijada“ na kojoj je učestvovalo više od 120 poljoprivrednika – vlasnika  traktora iz ove i susjednih opština, kao i ekipa ratara iz Poljske sa kojima su Srpčani uspostavili višegodišnju uspješnu saradnju. 

Republika Srpska 01.08.2021 | 11:41
Ratari iz Poljske na četvrtoj traktorijadi u Srpcu

Odziv na ovu svojevrsnu smotru poljoprivredne mehanizacije bio je ispod očekivanja, što je posljedica pandemije virusa korona, ali i tropskih vrućina i aktuelnih poljoprivrednih radova, izjavio je predsjednik Organizacionog odbora "Traktorijade"  i jedan od inicijatora ove ratarske smotre mladi poljoprivrednik Aleksandar Nježić.  

"Ipak organizacija manifestacije je uspjela. Druženje je proteklo u prijatnoj atmosferi, a uspješno su održana i takmičenja u navlačenju traktora po kategorijama i brzinskoj vuči trupaca. Posebno nam je drago da su nam stigli i prijatelji iz daleke Poljske sa kojima imamo  naizmjenične posjete", naglasio je Nježić.

Srbačka traktorijada je i ovoga puta pokazala da poljoprivrednici imaju dosta zastarjelu mehanizaciju, koju valja obnoviti, ali su pažnju posjetilaca privukli i novi savremeni teški traktori višestruke namjene u obradi zemljišta, sjetvi usjeva i ubiranju ljetine u čemu prednjači komercijalno poljoprivredno domaćinstvo Jovice Ćirića iz Kaoca, Zorana Popovića iz Brezovljana i drugi.

Najuspješnijim takmičarima pripale su vrijedne nagrade, a za sve učesnike i posjetioce organizatori su se potrudili da uz podršku opštinske uprave i donatora obezbjede zajednički ručak. Druženje ratara proteklo je zaista u prijatnoj atmosferi, ali i razmjeni iskustava u poljoprivrednoj proizvodnji, koja bi, kako  su istakli, morala imati veću podršku viših nivoa vlasti.

„Vlast mora shvatiti da bez jakog seljaka, bez dovoljno hrane, nema ni jake države“, dobaci nam jedan stariji poljoprivrednik iz Srđevića.

(BN/S.K.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kuradzic

01.08.2021 13:17

Nije vam imao ko prije rec no ovaj starac da je poljoprivrednik-seljak jaka karika u drustvu

ODGOVORITE
Name

Sale

01.08.2021 13:26

Ma pusti dodika. Jedan dan ovako, drugi dan onako ...

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2021 17:30

Jedina pomoć opštine poljiprivredi je ručak na traktorijadi

ODGOVORITE