Ратари из Пољске на четвртој тракторијади у Српцу

На писти некадашње пољопривредне авијације у Повеличу код Српца јуче је одржана четврта „Србачка тракторијада“ на којој је учествовало више од 120 пољопривредника – власника  трактора из ове и сусједних општина, као и екипа ратара из Пољске са којима су Српчани успоставили вишегодишњу успјешну сарадњу. 

Република Српска 01.08.2021 | 11:41
Ратари из Пољске на четвртој тракторијади у Српцу

Одзив на ову својеврсну смотру пољопривредне механизације био је испод очекивања, што је посљедица пандемије вируса корона, али и тропских врућина и актуелних пољопривредних радова, изјавио је предсједник Организационог одбора "Тракторијаде"  и један од иницијатора ове ратарске смотре млади пољопривредник Александар Њежић.  

"Ипак организација манифестације је успјела. Дружење је протекло у пријатној атмосфери, а успјешно су одржана и такмичења у навлачењу трактора по категоријама и брзинској вучи трупаца. Посебно нам је драго да су нам стигли и пријатељи из далеке Пољске са којима имамо  наизмјеничне посјете", нагласио је Њежић.

Србачка тракторијада је и овога пута показала да пољопривредници имају доста застарјелу механизацију, коју ваља обновити, али су пажњу посјетилаца привукли и нови савремени тешки трактори вишеструке намјене у обради земљишта, сјетви усјева и убирању љетине у чему предњачи комерцијално пољопривредно домаћинство Јовице Ћирића из Каоца, Зорана Поповића из Брезовљана и други.

Најуспјешнијим такмичарима припале су вриједне награде, а за све учеснике и посјетиоце организатори су се потрудили да уз подршку општинске управе и донатора обезбједе заједнички ручак. Дружење ратара протекло је заиста у пријатној атмосфери, али и размјени искустава у пољопривредној производњи, која би, како  су истакли, морала имати већу подршку виших нивоа власти.

„Власт мора схватити да без јаког сељака, без довољно хране, нема ни јаке државе“, добаци нам један старији пољопривредник из Срђевића.

(БН/С.К.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Курадзиц

01.08.2021 13:17

Није вам имао ко прије рец но овај старац да је пољопривредник-сељак јака карика у друству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

01.08.2021 13:26

Ма пусти додика. Један дан овако, други дан онако ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2021 17:30

Једина помоћ општине пољипривреди је ручак на тракторијади

ОДГОВОРИТЕ