Helikopter iz Srbije gasi požar kod Višegrada

Pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije Republike Srbije uputili su se rano jutros oko 5.30 casova u Republiku Srpsku.

Republika Srpska 31.07.2021 | 15:35
Helikopter iz Srbije gasi požar kod Višegrada

Oni su se uputili kako bi pružili pomoć u gašenju požara na otvorenom prostoru na planini Stolac iznad Višegrada.

Sve po naredbi ministra unutrašnjih poslova i komandanta Republickog štaba za vanredne situacije Aleksandra Vulina.

Nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uspeli da lokalizuju požare na izuzetno nepristupačnom terenu i u veoma otežavajućim vremenskim okolnostima u okolini mesta Negbina kod Nove Varoši i na Crnom Vrhu kod Priboja, oni su sa dva helikoptera "bel" nosivosti vode od jedne tone i helikopterom "gazela" koji je predviđen za izvidanje stigli na planinu Stolac i nadljudskim naporima pokušavaju da zajedno sa ostalim službama Republike Srpske stave požar pod kontrolu, navedeno je saopštenju MUP-a.

"Republika Srpska je prioritet Srbije. Srbija će uvek pomagati svojoj voljenoj Srpskoj. Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, politika Aleksandra Vučića je jasna - zaštiti Srbe gde god da oni žive.

"Kao što smo uspeli da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu kod Nove Varoši i Priboja, tako ćemo zaštiti i Srbe ovde u Republici Srpskoj", naglasio je Vulin.

"Učinićemo sve da građani u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj budu sigurni, mirni i bezbedni", dodao je on.

Vulin je kazao da danas pomažemo našoj Republici Srpskoj, ali smo isto tako spremni i radi da pomognemo i svim drugim narodima u Bosni i Hercegovini, u Federaciji, kao i svima u regionu kojima je pomoć potrebna.

"Ponosan sam na pripadnike Helikopterske jedinice koji zajedno sa našim hrabrim vatrogascima-spasiocima pomažu svojim kolegama i braći iz Republike Srpske u gašenju požara“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

U akciji na veoma nepristupačnom terenu na planini Stolac učestvuje posada Helikopterske jedinice i pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Čacka i Bajine Bašte.

Požar je zahvatio površinu od oko 10 hektara, a pripadnici Helikopterske jedinice do sada su imali 24 naleta i izbacili oko 20 tona vode.

Zahtev za upućivanje pomoći zasniva se na potpisanom Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske i Memorandumu o razumevanju između ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje.

(B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Prsan

31.07.2021 14:19

I mi smo vama slali kad je trebalo prebaciti Cecu sa sincicem do BL

ODGOVORITE
Name

Borac

31.07.2021 15:20

Nasi helikopteri sluze samo za lopovsku sektu i cecu.

Name

Aco

01.08.2021 20:09

A cuj ovoga PRSAN..ne prozivaj coveka...

Name

Miki

31.07.2021 15:54

Sasvim je jasno da je doslo do situacije da mora sve Srbija da donira, ovo je osnovna potreba imati helikopter za gasenje pozara. Sramota, zato narode nemojte vise glasati z1a SNSD.

ODGOVORITE
Name

Sadaka

01.08.2021 05:17

Evo vidi se da su BiH i ceo Balkan ”sadaka” tvorevine

ODGOVORITE