Nema ročišta Novaliću i drugim zbog bolesti sudije

Sudsko ročište Novaliću i drugima odgađa se zbog odsustva jednog od članova sudskog vijeća, u čijem sastavu su sudije Džemila Begović, Braco Stupar i Branko Perić.

Bosna i Hercegovina 30.07.2021 | 09:51
Nema ročišta Novaliću i drugim zbog bolesti sudije

 Odgođeno je današnje suđenje u Sudu BiH federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 КM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Кine uvezla kompanija "Srebrena malina", izjavila je Srni Novalićev advokat Vasvija Vidović.

Ona je rekla da su iz Suda obaviješteni da se ročište odgađa, zbog odsustva jednog od članova sudskog vijeća.

Prema njenim riječima, sljedeće ročište zakazano je za 25. avgust, kada bi trebalo da svjedoče lica planirana za današnje ročište.

Kako prenose federalni mediji,današnje ročište otkazano je zbog bolesti jednog od članova sudskog Vijeća, koji čine Džemila Begović, Braco Stupar i Branko Perić.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Na ročištu održanom u srijedu, 28. jula, Tužilaštvo je predočilo nove dokumente i međusobne prepiske optuženih.

Tužilac Džermin Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane, te da u jednoj prepisci Novalić piše "brišite poruke". 

(BN/Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BOBA

30.07.2021 10:24

SVE JE BOLESNO I TRULO.NEKO ZBOG UMISLJENOSTI DA JE ROK FELER NEKO ZBOG JADA I CEMERA. SVE SAMI BOLESNICI.KO PREZIVI ALAL MU VJERA.

ODGOVORITE
Name

Borac

30.07.2021 13:06

Ceka se da zastari.

Name

Amir

30.07.2021 11:43

Čuj to ????????????????

ODGOVORITE
Name

Bolesno je

30.07.2021 12:33

Komplet pravosudje, kada ozdravi i komplet drustvo ce...

ODGOVORITE
Name

Stana

30.07.2021 14:26

Ove sudije iz cijele BH su se skolavale samo za obmane, manipulacije i malverzacije ! Bolesniji smo mi sto ih trpimo, sto ne ustanemo i bagru posaljemk gcje joj je mjesto!

ODGOVORITE
Name

Miromo

30.07.2021 14:30

Kako to da se razbolio mora da su mu serum dali od 1000000 km Ta kod nas sve je transprentno čisto ko tuš. Zajebali su se imaju čisti dokazi

ODGOVORITE