Španija: Ovako je "pao" državljanin Srbije sa kokainom

Objavljen je snimak hapšenja državljavnina Srbije koji je pokušao da prokrijumčari tonu kokaina na jedrilici u Španiji.

Svijet 28.07.2021 | 19:55
Španija: Ovako je "pao" državljanin Srbije sa kokainom

Osim Srbinu, uhapšeni su i Hrvat i Belgijanac, kao i još pet osoba na području Malage.

Vjeruje se da su pojedinci i vođe kriminalne grupe.

Do hapšenja je došlo u noći između 25. i 26. juna, na oko 100 kliometara od Azorskih ostrva. Sumnja se da je britanski narko-kartel angažovao trojicu iskusnih skipera da prevezu drogu jedrilicom, vrijednom čak 100 miliona evra, a kokain je bio sakriven u unutašnjosti broda u posebno napravljenim bunkerima.

– Droga je oduzeta kod Azorskih ostrva, a utvrđeno je da je grupa angažovala državljane Srbije, Hrvatske i Belgije koji su bili vješti u prelaženju okeana i koji su to već više puta radili. Riječ je o ljudima koje je policija ranije istraživala i držala na oku – navode španski mediji.

Policajci su čamcima presreli jedrilicu, koja je odvučena do Gran Kanarije.

Na snimku se vidi kako policajci u duplom dnu jedrilice pronalaze i zaplenjuju 1.018 paketa kokaina koji je bio spakovan u vreće od po kilogram. Oni su specijalnom brusilicom, probili dno jedrilice u kom je pronađena velika količina narkotika.

Paketi kokaina koje su agenti španske policije izvukli iz unutrašnjosti skupocene jedrilice imali su više različitih oznaka, a na snimku se vidi da su paketi upakovani u celofane različitih boja.

– Agenti su više od dva sata pretraživali jedrilicu kako bi našli gdje je sakriven kokain, a uhapšeni su bili izuzetno mirni, jer su bili uvjereni da istražitelji ne mogu da pronađu pakete sa drogom – preneli su španski mediji.

Procjenjena vrijednost zalijenjenog kokaina je u Španiji 40 miliona evra, dok bi u Velikoj Britaniji, za čije tržište je navodno spreman, dostigao vrijednost preko 100 miliona evra.

Šverceri su planirali drogu da prodaju “na kilo”. Zanimljivo je da su imali potpuno nov i kreadivan modus operandi – iznajmljivali su plovila koja su i ranije učestvovala u regatama, prijavljivali ih za regate i tako se “švercovali” sa takmičarima i običnim građanstvom.

Istraga je pokazala da je ova jedrilica bila prijavljena za poznatu turu još u januaru, te da su krenuli iz Lanzarotea, a završili na Martiniku i Malim Antilima, te da im je ti sve vrijeme bio alibi za prelazak Antantika u kružnoj ruti – piše Opinion de Malaga i dodaje da je kokain trebalo da stigne u špansku luku u Kosta de Solu.

– Na nekima od njih pisalo je “kapo”, a na drugima su bile slike aviona i “ferarija” – prenose španski mediji.

Ovom operacijom Nacionalna policija i Poreska agencija uspjeli su da razbiju drugu po redu kriminalnu organizaciju u provinciji Malaga za manje od tri nedjelje. Prethodni je kulminirao ukrcavanjem na jedrilicu u kojoj je takođe zaplijenjeno skoro 1.000 kilograma kokaina

(Telegraf)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

28.07.2021 20:14

Taman sam planirao kupiti skupocjenu jedrilicu ali od ovih džabalebaroša ne može pošten čovjek krenuti na regatu.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

28.07.2021 22:14

Ne bih ga ni mrko pogledao a kamoli osudio... kad pomislim na koji način se bogati naša politička elita😉

Name

Jel to ponovo..

29.07.2021 06:15

..bratstvo i jedinstvo medju našim narodima

Name

Ezekilj

28.07.2021 22:37

Kako ovi ljudi nemaju pojma! Da je bilo koji švercer kokainom došao ovamo, naši sudovi bi ga proglasili da je potpuno Be - O!

ODGOVORITE
Name

dada

31.07.2021 15:39

Gde vam je snimak

ODGOVORITE