Radović: SNSD peticiju koristi za stranačke ciljeve

Organizacija peticije od strane SNSD-a nije ništa drugo nego pokušaj da se potpisi građana iskoriste za njihov politički cilj, a to je da  ponovo nametnu temu kojom bi zamazali oči narodu i skrenuli pažnju sa suštinskih i egzistencijalnih problema, rekao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Republika Srpska 25.07.2021 | 11:21
Radović: SNSD peticiju koristi za stranačke ciljeve

On napominje da zahtjev Valentinu Incku za nametanje Zakona o negiranju genocida dolazi od strane SDA, sa kojom je stranka koja je inicirala peticiju, a to je SNSD, u čvrstom koalicionom zagrljaju na nivou BiH.

„Sa druge strane, sama činjenica da je peticija organizovana od strane SNSD-a, a ne od strane institucija Republike Srpske, jasno potvrđuje namjeru da se ovi potpisi koriste u svrhu promocije jedne političke partije i da stvarni cilj nije suspenzija nametnutog zakona jer se to može uraditi samo u Parlamentu BiH“, napominje Radović.

Podsjetio je da  su upravo funkcioneri SNSD-a davali legitimitet nametnutim zakonima u Parlamentu BiH i prihvatali odluke prethodnih visokih predstavnika kao legitimne.

„Postavlja se logično pitanje zašto peticiju nisu organizovali kod objavljivanja Arbitražne odluke za Brčko kojom je Republika Srpska bukvalno presječena na dva dijela“, pita Radović.

On napominje da  je peticija  organizovana pod izgovorom srpskog jedinstva, i to dva dana ranije od sastanka koji je inicirao gospodin Čubrilović kao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

„Cilj je da se opozicija dovede pred svršen čin i da se optuži za tobožnju izdaju ukoliko ne podrži već unaprijed pripremljene zaključke koje su dio scenarija SNSD-a. Ovakvi  zaključci, ali i sa peticijom prikupljeni potpisi, će poslužiti predstavnicima SNSD samo kao sredstvo za zaštitu njihovih ličnih interesa, jer su sudbinu naroda u Republici Srpskoj vezali za svoju političku sudbinu,a to je prije svega ostanak na vlasti i uzurpacija institucija i resursa“, rekao je Radović.

Podsjetio je da je SNSD i ranije bio inicijator vanrednih sjednica Narodne Skupštine sa istim ili veoma sličnim ciljevima.

„Кada je Narodna Skupština donosila niz zaključaka koji se već drugi dan nisu poštovali upravo od onih koji su ih inicirali i donosili, jer su napravili politički dogovor sa stranim ambasadorima i svojim političkim saveznicima iz SDA. To naravno nije bila nikakva izdaja srpskih interesa. Postavlja se pitanje šta je sa tim zaključcima koje je donosila Narodna Skupština“, pita Radović.

On napominje da je potpisan ANP ili Program reformi koji sustinski znači put BiH u NATO savez čime je pogažen zaključak o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i to neposredno pred formiranje Savjeta ministara BiH.

„Na taj način je uspostavljena koalicija SNSD-a sa SDA. Zaboravljeni su i bačeni u stranu rezultati referenduma o Danu Republike, strane sudije i dalje sjede u Ustavnom Sudu BiH, nije pokrenut postupak za vraćanje niti jedne nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku,predstavnici SNSD-a i dalje sjede u institucijama BIH, mirni dijalog sa Federacijom BiH uopšte ne postoji, priča o samostalnosti i odvajanju Republike Srpske se koristi samo kao prijetnja i sredstvo za dobijanje neke pozicije na nivou BiH. Dakle, sve je bila improvizacija i to građani Republike Srpske treba da znaju“, navodi Radović.

On kaže da je očigledno da je „srpska reprezentacija“ na čelu sa SNSD-om u Sarajevu doživjela debakl, dok ta ista vlast u Republici Srpskoj bilježi veoma loše rezultate.

„Ukoliko je iskrena namjera da se postigne srpsko jedinstvo, prvi korak bi bio prelazna i stručna vlada bez dominantnog uticaja SNSD-a“, poručio je Radović.

(BN)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Kilo

25.07.2021 09:33

Navukli su me na referendum, nece vise nikad.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

25.07.2021 10:03

Mene nisu navukli na referendum a neće ni sada. Sjećam se kada je Dodik pre tri godine izjavio da neko džaba ima završen fakultet i da neće se zaposliti u državnoj službi ako nije politički angažovan. E, zašto tad nije napravio peticiju i raspisao referendum da se narod izjasni da li se s tim slaže ili ne. Ili da li se narod slaže da cijena gradnje autoputa bude 5x skuplja nego u svijetu. Ili da li se narod slaže da po upravnim odbirima sjede samo stranačke ličnosti. Ili da li se barod slaže da državni službenici (i Ceca) mogu koristiti avion i helikopter Vlade RS kad god im se prohtje. Ili, da li se narod slaže da se RS nenormalno zadužuje kod MMFa. Ili da li se narod slaže da se naša prirodna bogatstva daju pof koncesije u bescijenje. Ili, da li se narod slaže da Prointer dobiva skoro sve poslove u državi...imam ja još najmanje 20 pitanja ali da ne dužim više ...

Name

Eror

25.07.2021 20:46

Mala korekcija Skeptiku: Niti jedan državni službenik RS vlade i vladinih ustanova nije se vozio niti sjeo u helikopter i avion ove vlade, preciznije, Dodikovog servisa i familije mu. To je namijenjeno većim, nekim drugačijim štihovima.

Name

Penzioner

25.07.2021 09:34

Ovo je Dodikov teren, dizanje tenzija, jedva je dočekao , ali vremena se mijenjaju više niko ne živi od tenzija, korona je prepolovila zarade tako da je to propao projekat.

ODGOVORITE
Name

Njima nije

25.07.2021 10:47

Prepolovila zarade,udvostručila ih..

Name

Milica

25.07.2021 09:34

Da je pokrenuo peticiju za povećanje panzija možda bih bilo nekog uspjeha, ovako, čisto sumnjam osim njihovuh foteljaša.

ODGOVORITE
Name

Bl

25.07.2021 09:35

Ipak cemo da pobijedimo dzaba im sve vise nas je

ODGOVORITE
Name

Luka

25.07.2021 09:40

SNSD je najveće zlo i kancer srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Re

25.07.2021 11:01

Kompletan vrh snsd na Sokolac, tu će najmanje štete napraviti.

Name

Dragsn

25.07.2021 09:40

SNSD svaku srpsku nesreću koristi za svoju ličnu promociju

ODGOVORITE
Name

Danica

25.07.2021 09:42

Oni se sa ovim sprdaju, pogledajte juče Sanju Vulić kako pozira i na peticiji pravi selfije!?

ODGOVORITE
Name

Djorjde

25.07.2021 09:43

Sve si u pravu Radovicu,crvena sekta mora sići sa vlasti, jer doveli su u pitanje opstanak i Republike Srpske i naroda ,sve kroz rodoljbne pljacke kupovine milionskih nekretnina itd...sebi i svojim najblizim krugovima ljudi. To nije vlast ,to su istrebljivaci vlastitog naroda

ODGOVORITE
Name

Oliver

25.07.2021 09:44

Svaka ti je na mjestu samo naprijed novi presednik Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

XL

25.07.2021 09:46

ISTO KAO I ONAJ ZADNJI REFERENDUM, GDJE JE NEŠTO U IME NJEGA, MOJA RUKA NE POTPISUJE!!!

ODGOVORITE
Name

Veteran

25.07.2021 09:53

Prošli puta kada se potpisivalo , komšije su se ljutile na mene što nisam i ja izašao sa svojom porodicom. Kasnije su mi odali priznanje da sam bio u pravu. Sada ih pitam da li idu na potpis? Samo su me pogledali i nasmijali se !!

ODGOVORITE
Name

Tvrda linija

25.07.2021 16:05

Gdje Mile srbenda velika potpisuje,tu me nema.....

Name

Dodik o Karadžiću, "Genocidu"

25.07.2021 09:59

https://youtu.be/ScCDIv_auag

ODGOVORITE
Name

Daniel

25.07.2021 09:59

Sta mislite kad bi 2 miliona Hrvata, ili 5 miliona Njemaca potpisalo peticiju da se nije dogodio genocid u Jasenovcu ili Aušvicu. Bili se sta promijenilo. Bismo li mi to akceptirali?

ODGOVORITE
Name

Re Daniel

25.07.2021 11:47

Pa šta kažu Hrvati ? A šta kažu nemci, akceptiracu ja nešto drugo, očito da jednodnevne teme i botovi federalni ili ovi od crvene sekte su ovdje najaktivniji. . Namjera da se sistematski uništi jedan narod je najlakša definicija genocida, u BiH ni u jednom dijelu se nije dogodio genocid da jeste strašnih zločina bilo a da je Srebrenica jedno mjesto stradanja to jeste.Incko ili bilo ko od tih sumnjivih diplomata da žele dobro ovom narodu nametnuli bi par zakona iz oblasti poreza i blokiranja i oduzimanja imovine i problem riješen , kako neko čiji djed i njegov otac su otimali i pljačkali po Balkanu a i ubijali sada dijele pravdu. Incko iz Austrije , Satler iz Austrije i ovaj novi iz Njemačke pa pobogu imali neko iz Francuske ili neke zemlje gdje nije bilo leglo fašizma .

Name

BGD

25.07.2021 10:00

Kao što se da vidjeti hrabrost da iznesu svoje mišljenje imaju Vukan, Radović, Jelena i Stanivuković, dok ovi metuzalemi u njihovim strankama mudro ćute, kao što su Šarović, Ivanić, Borenović i drugi. A znaju se ponositi izbornim rezultatima svojih stranaka. Pa metuzalemi da vam nije ovih četvoro mladih ljudi vas u opoziciji nigdje ne bi bilo. Zato se sektaši sa pravom sprdaju sa vama.

ODGOVORITE
Name

Deutschland

25.07.2021 10:21

DODIK i prevara,iselio i unistio srbe

Name

premijer

25.07.2021 10:25

Tačno tako! Milane, kako bješe tvoj stav po pitanju referenduma iz 2016.-te? Samo pitam...

ODGOVORITE
Name

Ajde bre covece

25.07.2021 10:27

Udruzite se bar jednom.Da makar jednu bitku dobijete a posle,posle se opet svadjajte, to vam niko ne moze uzeti.Ova prica je ozbiljna. Zivi i zdravi bili i ostali dobri ljudi.

ODGOVORITE
Name

Idealno

25.07.2021 10:59

Ova priča je toliko neozbiljna da ti nemaš pojma. Milorad Dodik kad ti kaže dobar dan, znaj da ti on misli loš ti dan.

Name

Boro

25.07.2021 10:32

Mile nas otjera u totalnu izolaciju.

ODGOVORITE
Name

STARA PLANINA

25.07.2021 11:14

RE HAJDE BRE COVJECE.BAS COVJECE OPAMETI SE.ZAR OVOLIKI POLITICARI NA NIVOU BIH ,SA PLATAMA OD 10000 MARAKA SJEDE U SARAJEVU ,I NISU SPOSOBNI DA BRANE INTERES REPUBLIKE SRPSKE,PA SAD TREBA NAROD DA POTPISUJE PETICIJU IZA KOJE BI SE ONI KRILI.MILIONI SU DATI NEKIM LOBISTIMA U SVIJETU,SNSD IH JE BIRAO,PA STA SU URADILI.NIGDJE NISMO STEKLI NI JEDNOG PRIJATELJA.ZRA JE ZELJKA RADILA SVAKE GODINE U AMERICI SA OBRADOM KESICEM,PA NAM AMERIKA OVAKO VRACA.DODIK PKJUVAO PO CIJELOM ESTABISMENRU NA ZAPADU,I STA JE OCEKIVAO .NEKA U INSTIRUCIJE POSTAVE SKOLOVANE I SPOSOBNE LJUDE,SPREMNE DA IDU U KORAK SA SAVREMENIM SVIJETOM,A NE MAJKICKA SPIRIC I RADMANOVIC KOJI SABIRAJU NA PRSTE I ZNAJU SAMO ZA SVESKU SA USKIM I SIROKIM LINIJAMA I KOCKAMA,ALI ZNAJU DA IZBROJE HILJADE MARAKA PLATE ZA POSAO KOJI NEZNAJU DA RADE.

Name

A KAKO DRUGACIJE

25.07.2021 10:41

SVE KORISTE ZA STRANKU. ONA JE PRECA NJIMA OD NARODA I DRZAVE. SVE OLOS DO OLOSA I 25 GODINA JASU NA GRBACI OVOG NARODA.

ODGOVORITE
Name

Ljudi

25.07.2021 10:43

Ja ipak mislim da se u ovom trenutku treba "manuti" stranacke retorike, jer se radi o jos jednoj diskvalifikaciji srpskog naroda. Koliko sam ovdje mogao da procitam, jedini je Drasko imao hrabrosti da kaze misljenje (a i Dodik). Ovi drugi samo nesto zvecaju. Ima li inace neko od politicara jedan prijedlog ili rjesenje u vezi sa ovim?

ODGOVORITE
Name

Па

25.07.2021 10:48

Што није СДС и ти је покренули прије СНСД и Додика? Само кмечите.

ODGOVORITE
Name

BGD

25.07.2021 11:10

Da li se iko zapita je li mogla peticija sačekati par dana nakon što se sastanu predstavnici svih političkih partija, pa da peticija uslijedi nakon tog sastanka. Zašto se Rudonji žurilo da baš on prvi pokrene peticiju, a da ga, vidi Bože, odmah podrže šumski Kovačević i Vulićka? E sekto SNSD najveće ste zlo ovog naroda.

ODGOVORITE
Name

STARA PLANINA

25.07.2021 13:02

KMECACES TI ,ALI MALO JACE ,KAD CRVENJ ODU U ISTORIJU.KMECITE TI I TBOJI PULENI KAD PRODITE NA SVE STRANE ZA DONACIJE I KREDITE.OPAMETI SE,DRMNI GLAVOM I VIDI GDJE SMO.PLSTE I PENZIJE STOJE A VIJENE RASTU DO 30 POSTO NA KVARTALNOM NIVOU,A CRVENI KMERI UBJEDJUJU NAROD DA NEMA INFLACIJE.

Name

Laco

25.07.2021 12:09

U iskrene namjere u vezi sa peticijom, kao i u njen eventualni učinak, poverovao bih da je pokrenuta nakon zajedničkog, zaključka svih političkih partija i predstavnika svih institucija RS i srpskih predstavnika na nivou BIH, poput Radmanovića, Majkićke, Vulićke i ostalih! Ovako, čista Burlina manipulacijama narodom RS!

ODGOVORITE
Name

Xxx

25.07.2021 12:34

Nek zaborave na potpis i peticiju , dosta je njih i njihovi laže. Evo nek Dodik kao član predsjedništva podnese ostavku, nego gura neduzan narod u sukob.

ODGOVORITE
Name

Dzoni

25.07.2021 13:10

Posljedna slamka spasa za dodika i njegove uhljebe.Ali dzabe kraj dolazi polako ali zasigurno

ODGOVORITE
Name

dada

25.07.2021 16:40

Politicari u RS, sada je trenutak za jedinstvo i slogu! Svadjajte se poslije i dijelite fotelje ali sada nije trenutak za to. Narod od vas ocekuje pravu i jasnu odluku. Ne zelim da mi moje dijete sutra nosi zig genocidasa ili neki drugi zig. Uvijek smo bili na strani pravde, slobode govora i slobode. Narod zeli slobodu!!!

ODGOVORITE