Donirali borovnice za mališane vrtića "Naša radost"

Proizvodjači borovnice iz Srpca i još tri lokalne zajednice, okupljeni u Poljoprivrednom klasteru „GLS“, danas su srbačkom Dječijem vrtiću „Naša radost“ donirali odredjene količine borovnice.

Republika Srpska 22.07.2021 | 15:22
Donirali borovnice za mališane vrtića "Naša radost"

„Kampanja pod nazivom „Biraj borovnicu – domaću i svježu“ ima za cilj podizanje svijesti kod stanovništva, a posebno kod najmladjih o tome koliko je borovnica zdrava i korisna kultura za zdravlje ljudi“, naglasio je menadžer Poljoprivrednog klastera „GLS“ Bojan Đikić.

On je dodao da u poslednje vrijeme raste interes poljoprivrednika za uzgoj plantažne borovnice. Projekat se realizuje u cilju
bržeg razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP) koji finansira IFAD fond preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Najveći proizvodjač borovnice u Srpcu Bojan Vidović kaže da će i pored problema sa sušnim periodom, ove godine ostvariti do sada najveću proizvodnju – oko 5,5 tona, a zadovoljan je i cijenom. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da se u ovoj proizvodnji ispunjavaju evropski standardi, kako prinos tako i kvalitet.

Prilikom degustacije borovnice oko 70 polaznika Dječijeg vretića „Naša radost“ bilo je veoma zadovoljno plodovima ove kulture, mada su neki od njih po prvi put konzumirali borovnicu.

„Imali smo priliku da danas upoznamo djecu sa borovnicom. Na ovaj način stvaramo zdrave životne navike koje utiču na njihov pravilan rast i razvoj“, rekla je vaspitačica Daliborka Stojić Grabovac , koja se zahvalila donatorima borovnice.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Boris

22.07.2021 13:46

Hrana i piće u svim državnim ustanovama koje žive od budžeta bi trebalo da budu od domaćih proizvođača. Sramota je da pojedini bolesnici piju Turske sokove, jedu Njemačke voćne jogurte i pudinge. Zaštitimo domaću proizvodnju

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

22.07.2021 15:58

А да Швабе не једу српске малине, не купују обућу из Дервенте, столове и столице из Прњавора?

Name

Mic

22.07.2021 18:57

Gdje se može kupiti i podržati tako naše proizvođače.

Name

Svaka cast

22.07.2021 14:29

Tako se to radi.

ODGOVORITE
Name

Ma sve

22.07.2021 14:30

Ljubav prema fimacoj poljoprivrwdi, prirodi, zdravoj hrani, na kraju vrijednim ljudima a ne olosima....

ODGOVORITE