Mitropolija vodi razgovor o Temljenom ugovoru

- Mitropolija crnogorsko-primorska SPC saopštila je večeras da se vode razgovori oko usaglašavanja Temeljnog ugovora sa državom Crnom Gorom.

Region 18.07.2021 | 09:49
Mitropolija vodi razgovor o Temljenom ugovoru

Pojedini mediji su objavili da je za SPC prihvatljiva samo verzija ugovora koja je pre nekoliko meseci dostavljena Vladi Crne Gore i da neće pristati ni na kakve korekcije.

"Sve medijske spekulacije i manipulacije kojih je bilo mogu samo naneti štetu dijalogu između Crkve i države koji, po mišljenju Pravnog savjeta, ide ka pozitivnom i očekivanom ishodu", naveo je u izjavi za javnost koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) protojerej Igor Balaban.

Balaban je rekao da je 16. jula u Podgorici održan redovni sastanak Pravnog saveta kome su prisustvovali i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije i novoizabrani episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

"Na sastanku su razmatrana tekuća pravna pitanja uključujući i pitanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore o kome se vodi dijalog među ugovornim stranama sa ciljem da isti što pre bude usaglašen i potpisan", navedeno je u saopštenju koje je potpisao Balaban.

On je naveo da medijske spekulacije mogu da nanesu štetu dijalogu koji ide ka očekivanom pozitivnom ishodu.

(Beta) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Misljenje

18.07.2021 08:20

Šteta je već napravljena jer se stvar ispolitizovala a bez potrebe. SPC nije osudila izjave Djukanovica koji svjesno pravi razdor kod naroda u CG. Svjestan da mu je poraz nakon 30 god. vladavine kriminalne hobotnice nanio bas Srpski korpus ON sada najcrnje blati SPC u koju se do juče kleo. Ali ne treba ćutke slušati njegove laži i podvale već mu aktivno odgovarati. SPC je najveća i najcistija institucija vjerujuceg Srpskog naroda i ne smije se dozvoliti mafijasima da zbog svoje pozadine blate tu instituciju. Pitanje je a kakav to Temeljni ugovor imaju druge vjerske zajednice sa CG, a na ovaj sa SPC svako polaze pravo da nešto kaže. SPC je postojala i prije države CG i Srbije i postojaće za vijek vjekova te je za nju ova igra sa ugovorom kap u okeanu.

ODGOVORITE
Name

Odgovor DF-a

18.07.2021 09:26

Suština je da posle bjelodano pokazane zavjere bjelosvjetskih hoštoplera, vijesti, anb šefova i sorošovaca, odgovor Demokratskog fronta mora biti BESKOMPROMISAN! Ukoliko se ne dogovori novi mandatar izbori ODMAH! Da narod prelivode stavi tamo gdje im je mjesto u istoriju, kao ružno dešavanje!

Name

krivo-kapic

18.07.2021 11:04

Crnogorska pravoslavna crkva je glavni akt drzave Crne Gore i u to nema sumnje.

Name

Veca

18.07.2021 13:42

Mitropolija im treba na pismeno da dostavi sta treba da urade.Kraj price.Nema se tu sta razgovarati i pregovarati

ODGOVORITE
Name

Malo morgen

18.07.2021 13:55

Ma nemoj! Drzavi treba jedna religija da komanduje? To nema ni u Africi. Zamisli kad bi sve religije (osim SPC) u Srbiji uradile!!

Name

Za malo morgen

18.07.2021 14:44

Pa u Srbiji sve vjerske zajednice su usaglasile sa vladom Srbije ugovor,u Americi je usaglasen u svim zemljama osim cg,znas li ti sta je drzavna ingerencija