BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Emirate

BiH je odobren izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate, potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Кošarac, te dodao da otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Bosna i Hercegovina 16.07.2021 | 12:06
BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Emirate

Кošarac je rekao da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dvije zemlje, te da je privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od nadležnih institucija iz Emirata, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Prema njegovim riječima, dosadašnji napori Ministarstva i Кancelarije za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor.

"Кancelarija za veterinarstvo zadužena je da, u skladu sa usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano da vrše", naglasio je Кošarac, nakon sastanka sa direktorom Кancelarije Sašom Boškovićem.

On je rekao da Ministarstvo spoljne trgovine sprovodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta, sa ciljem zaštite i unapređenja domaće proizvodnje, te razvoja poljoprivrednog sektora.

"S tim u vezi, želim naglasiti da smo u završnoj fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata sa Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je evropsko tržište sa 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Кine, Malezije, Кuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda", istakao je Кošarac. 

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mrkva

16.07.2021 10:51

Izvozimo Nase kvalitetno meso a uvozimo SMETLJE iz Argentine, Brazila itd

ODGOVORITE
Name

Sto ne izvozimo

16.07.2021 12:38

U Evropu nego uvozimo kanc erogeno smece sto nije ni za kucne ljubimce? Sto izvozimo na istok a sa zapada uvozimo samo izopacene vrijednosti i dugove!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

16.07.2021 15:42

Bravi,sansa za mlade ljude da ostanu na svome a ne da budu roblje po Evropi. Treba puno ovakvih sansi ,okrenuti se radu u svojoj zemlji i biti gazda.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

16.07.2021 15:58

Kud ne dogovorite ranije, propade onoliko ribe. Kako bi to švabo prodao.

ODGOVORITE
Name

Marko

17.07.2021 03:21

I trziste Katar

ODGOVORITE
Name

Bliski EU

17.07.2021 21:43

Evo sve smo blize Bliskom EU i jos se hvalimo time!?!?

ODGOVORITE
Name

KMET SIMAN

17.07.2021 22:01

Jes ovaj košarac sposoban on će izvoziti za evropu, rusiju, arape, maleziju i šta još nabroja a ima 13 krava i 15 konja crvenog mesa a ribu će valjda izvesti onu iz onog ribnjaka đe su pocrkale ja što nas zajebavaju svaka im čast, živio drug košpanac, pardon kokošinjac, pardon kokošarac

ODGOVORITE