Novalić je bio upućen u detalje nabavke respiratora

Tužilac Džermin Pašić je na današnjem ročištu izvodio niz materijalnih dokaza s ciljem potkrepljivanja tvrdnje da je optuženi Fikret Hodžić sve vrijeme obavještavao prvooptuženog Fadila Novalića o procesu i detaljima nabavke respiratora iz Kine za potrebe Vlade FBiH.

Bosna i Hercegovina 14.07.2021 | 14:39
Novalić je bio upućen u detalje nabavke respiratora

S telefona Fikreta Hodžića je izuzeta fotografija na kojoj se vidi štampana prepiska, kako Tužilaštvo navodi, premijera Novalića i vlasnika Srebrene maline Hodžića koji je ugovarao kupovinu. Oni su početkom aprila potpisali ugovor za nabavku 100 respiratora, međutim proizvođač nije uspio ispoštovati vrijeme isporuke, zbog čega je ugovor raskinut.

Nakon toga, sredinom aprila, dogovara se nova nabavka, a 14. aprila Novalić i Hodžić imaju komunikaciju.

"Premijeru, trebao bi mi samo Solak dati aneks ugovora oko one situacije s promjenom proizvođača i kašnjenjem koje nije do nas", napisao je navodno Hodžić.

Novalić na ovo nije odgovorio, ali je nešto kasnije napisao: "Kako se ono odvija, viteže?". Na to Hodžić odgovara: "Dobro, nemojte se brinuti, ja sam obećao, a ugovor smo priveli kraju. Pisao sam vam za aneks". Sutradan dobija odgovor od premijera: "To je urađeno".

Ovom prepiskom Tužilaštvo dokazuje da optuženi jesu zajedno koordinisali nabavku i da je Novalić bio upućen u detalje. Međutim, odbrana tvrdi da dokaz nije autentičan jer se iz fotografije ne može znati da je riječ o vjerodostojnoj Viber komunikaciji i da se iza naziva kontakta "Fadil Novalić" zaista nalazi njegov broj telefona.

Tužilac Pašić naglašava da je ovaj dokaz izuzet u formi fotografije, a ne prepiske prilikom vještačenja telefona i da ne postoji u formi screenshota razgovora, jer su "mnogi dokazi brisani".

(Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Amir

14.07.2021 13:05

Ma nije Novalič ništa znao. Jedino što zna je uzeti pare.

ODGOVORITE
Name

Borac

14.07.2021 15:32

Sta je sa zeljkovicem,stevandicem,djaicem,sarenicem i dispecerem?

Name

Re Borac

14.07.2021 21:02

Dodati i nabavku respiratora od strane FZO …

Name

Nemas dva martinija

14.07.2021 13:22

Kako se Viskovic prepao kad je pocelo hapsenje pa on zbog bolnice satorske htede ostavku podneti al na brzinu sator vratise ugovor raskinuse i lopoviju sakrise.A bio je ucvikao,milione za sator i nema opreme kasni,plus avionski skupi prevoz da je ne bi Hrvati i Slovenci zakocili,ko zna kakav je to bio lopovluk kad ne bi prosla carinu EU.

ODGOVORITE
Name

Šta

14.07.2021 13:33

Šta se čeka u Republici Srpskoj , zašto se ne hapse za pokretnu bolnicu , zašti se nr hapse za respiratore , zašti se ne hapsi Zeljkivić koji je napravio najveći kriminal za nabavke , čitava država jebe mater Stevandiću i Zeljkiviću i Krajinagrup toliki kriminal je taj Zeljkovic napravio da mu je malo 100 godina robije

ODGOVORITE
Name

Jaffa

14.07.2021 13:47

Sudstvo je kao sportski ribolov...uhvati, slikaj, pusti...eto vidićemo epilog ovog procesa.

ODGOVORITE
Name

Alek

14.07.2021 14:37

Što ne zatvorite tu bitangu skupa sa onim seljakom malinarom

ODGOVORITE
Name

Bolan nebio

16.07.2021 09:20

Svako ko je radio u službi koja je vezana za ovo zna ko proizvodi i ima licencu za to, ostali kinezi, turci itd to mogu praviti ali to nije to razlika je kao mercedes i jugo i tolika je i razlika u cijeni, ništa novo u ovoj zemlji kupiš juga a fakturišeš ko mercedesa, vidio sam kamaru tih kineskih na jednom mjestu odbačeni jer im ne radi neka od bitnih funkcija, tako da stvar je jasna ali nedaju se oni nema dokaza

ODGOVORITE