Obilježena slava Petropavlovskog hrama u Bijeljini

U prisustvu mnogobrojnih vjernika danas je u Hramu Svetih Apostola Petra i Pavla u Bijeljini obilježena hramovna slava – Petrovdan. Obilježavanju slave prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Republika Srpska 12.07.2021 | 14:52
Obilježena slava Petropavlovskog hrama u Bijeljini

Povodom Petrovdana, krsne slave Petropavlovskog hrama, služena je Sveta liturgija, upriličen ophod oko hrama, lomljenje slavskog kolača, a služen je i parastos poginulim borcima.

Starješina Hrama Svetih Apostola Petra i Pavla protojerej Miran Gavrilović rekao je da je Petrovdan posebno svečan dan u ovoj parohiji.

“ Kao što su Sveti Apostoli Petar i Pavle svoje talente i svoje razlike saobrazili da budu u jedinstvu, iako veoma različiti, I po obrazovanju I po staležu, oni su bili jedno pred Bogom i jedno u ljubavi pred Bogom. Tako i svi mi, bez obzira na naše različitosti po bilo kom osnovu, treba ovoga dana , a na osnovu ovoga dana i  svih dana našega života, da budemo hrišćani. Ne nominalno , ne na naslovu, nego zaista u biti i suštini da projavljujemo tu iskrenu ljubav prema svima, pa ma kakve razlike među nama bile”, poručio je starješina Petropavlovskog hrama protojerej Miran Gavrilović.

“Velika je čast kada vas neko pozove za kuma. Kumovati jednom naselju u Bijeljini I crkvi za mene je stvarno nešto ogromno”, istakao je Milenko Zekanović, ovogodišnji kum slave.

Obilježavanju slave hrama prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kome je pripala čast da naredne godine bude kum slave.

“Danas smo se pomolili Bogu da u dobrom zdravlju i sreći prebrodimo sva iskušenja koja se nađu pred nama”, rekao je gradonačelnik Petrović. 

Obilježavanje hramovne slave počelo je dan uoči Petrovdana večernjim bogosluženjem, koncertom Petropavlovskih pojaca i tradicionalnim petrovdanskim lilama.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

T

12.07.2021 20:26

Radi li ovaj nas gradonačelnik šta?

ODGOVORITE
Name

Gong

13.07.2021 03:44

Naravno da radi, s proslave na proslavu i tako redom. Šta li samo slave? Ima li ista drugo osim religijskih proslava i okupljanja.

Name

Goran

13.07.2021 08:48

Dobro dosli u sekularnu drzavu.Nisi ti samo gradonacelnik pravoslavaca,krsis ustav ove zemlje