Za ubistvo punca osuđen na skoro 17 godina

Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Ćamila Hašića (27) iz tog grada na 16 godina i osam mjeseci robije za ubistvo čobanina Dževada Ramulja (51), a koji mu je, prema dostupnim saznanjima, bio punac.

Bosna i Hercegovina 11.07.2021 | 14:04
Za ubistvo punca osuđen na skoro 17 godina

Kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", sve se događalo u noći, 9. decembra prošle godine, između 22 i 23 sata na području opštine Novi Travnik.

Prema presudi, ubistvo je izvršeno na podmukao način, po prethodnom dogovoru sa Š.R. (15), Dževadovim sinom i takođe maloljetnim H.R. (15).

"Po prethodnom dogovoru, Ćamil Hašić i Š.R. su iz kuće Dževada Ramulja uzeli njegovu automatsku pušku, s okvirom i municijom, a za koje su znali da ih Dževad ima i koje su i ranije koristili njegovim odobrenjem", navodi se u presudi.

Pušku su, dodaje se, stavili u opel astru slovenačkih registarskih oznaka, a kako bi obezbijedili alibi, sva trojica zajedno, oko 18 sati, posjetili su jednu lokalnu porodicu, koja stanuje u njihovoj blizini, i gdje su se zadržali do 22 sata.

"Nakon toga su napustili tu kuću, sjeli u astru te se uputili prema Dževadu Ramulju, pa su iskoristivši noćne sate i smanjenju vidljivost, te su Ćamil Hašić i H.R. izišli iz vozila te prišli do mjesta gdje je bio tor sa ovcama i gdje se nalazila kamp-kućica u kojoj je Dževad Radmulj spavao", ističe se u presudi.

Kako se dodaje, nasilno su otvorili vrata kamp kućice, ušli unutra, te je sa razdaljine od oko dva metra, Ćamil Hašić ispalio više hitaca u pravcu čobanina koji je u tom momentu ležao.

Dževad Ramulj je od povreda preminuo, nakon čega su se napadači, ističe se, dali u bjekstvo u pravcu astre u kome ih je na mjestu vozača čekao Dževadov sin.

Uputili su se, dodaje se, u pravcu takozvane Petrove krivine, gdje su odbacili oružje, a nakon toga se vratili kućama u kojima žive, gdje su uklanjali tragove.

Ćamilu Hašiću je za ubistvo dosuđeno 16 i po godina robije, a za nošenje oružja četiri mjeseca, te je jedinstvena kazna 16 godina i osam mjeseci.

Podsjetimo, kako je ranije nezvanično objavljeno, Dževad je na računu imao oko 100.000 KM koje bi, u slučaju njegove smrti, naslijedila porodica.

Takođe je nezvanično objavljeno i da je, tokom saslušanja, policija došla i do priznanja da su Dževada pokušali da otruju mišomorom, s tim što mu otrov, osim povraćanja i slabosti, nije proizveo teže tegobe, pa su se odlučili za drastičniji potez.

(Nezavisne novine)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sarajlija

11.07.2021 13:10

Kako su lijepo odgojeni bas po P.S., sin pomagao u ubistvu oca, ccccccc, kakvi sve umobolnici odrastaju, treba sina kastrirati da se takva loza ne siri

ODGOVORITE
Name

Jes.

11.07.2021 17:37

Ovake i slicne "mangupe" treba poslati u naj siromasnije zemlje svijeta. Na mukotrpan rad placen jedva jedan dolar za dan rada. Dobro izrabiti i pustiti u kavez sa zmijama

ODGOVORITE
Name

Decko

11.07.2021 17:49

Ne opravdavam ubistvo, ali nije slucajno do toga doslo sigurno! Pare su vjerovatno bile samo jedan razlog, ali mislim da ovo nije objektivna prica! Fali znaci jos detalja, ne bi nekog ubio samo za par hiljada maraka da nije bilo i drugih problema! Nigdje ne mogu procitati razlog i uzrok takve odluke!

ODGOVORITE