Novim Izbornim zakonom do smjene nenarodne vlasti

„Mi insistiramo na zajedničkim kandidatima opozicije kada su u pitanju kandidati za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH i da 2. oktobra sljedeće godine zajedno konačno smijenimo ovu nenarodnu vlast koja je napravila ogromnu štetu Republici Srpskoj i njenim građanima“, rekao je predjsednik PDP-a Branislav Borenović na sjednici Glavnog odbora stranke.

Republika Srpska 10.07.2021 | 16:49
Novim Izbornim zakonom do smjene nenarodne vlasti

„Mi danas, kao i u prethodnom periodu jasno insistiramo da se u ovoj, neizbornoj godini donese novi Izborni zakon kojim bi se unaprijedilo izborno zakonodavstvo kako bismo imali zakonite, fer i poštene izbore u oktobru naredne godine, kao ključni preduslov da imamo stabilno društvo u kojem će institucije biti u službi svih građana i raditi svoj posao“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović prije sjednice Glavnog odbora stranke, koji je održan u Кozarskoj Dubici. 

Borenović kaže i da je neophodno izvršiti reformu pravosuđa i uspostaviti punu vladavinu prava. 

„Sve kriminalne i koruptivne radnje moraju da budu adekvatno sankcionisane od strane pravosuđa koji će biti u službi svih građana podjednako, bez obzira na političku ili statusnu pripadnost“, rekao je Borenović. 

On je istakao da će na Glavnom odboru biti ponovljen stav da je PDP izuzetno nezadovoljan načinom na koji se vlast odnosi prema najvećim izazovima i problemima, poput upravljanja situacijom sa virusom korona.

„Imali smo neadekvatnu i zakašnjelu reakciju pri nabavci vakcina, kao i brojne afere i zloupotrebe javnih nabavki tokom pandemije. Neodgovornost vlasti je dovela do toga da danas nekoliko desetina hiljada ljudi čeka revakcinaciju, dok po običaju, nespremni čekamo šta će nas zadesiti sa prijetećim novim sojevima virusa. Izražavamo ogromnu zahvalnost Republici Srbiji koja je omogućila vakcinaciju za sve građane i Republike Srpske i BiH“, rekao je Borenović. 

Borenović je još jednom izrazio osudu zbog enormnog zaduživanja Republike Srpske na stranom tržištu po kamatnim stopama koje su mnogo više od trenutnog stanja na svjetskom tržištu kapitala, što, kako kaže, pokazuje da vlast ne zanima interes građana, nego samo mogućnost da privilegovani pojedinci i preduzeća ostvaruju ogromne zarade. 

On je dodao da je, nakon što su postignuti dogovori i usaglašeni principi djelovanja sa koalicionim partnerima, veoma važno da se na jesen ove godine dođe do zajedničkih kandidata za inokosne pozicije. 

„Mi insistiramo na zajedničkim kandidatima opozicije kada su u pitanju kandidati za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH i da 2. oktobra sljedeće godine zajedno konačno smijenimo ovu nenarodnu vlast koja je napravila ogromnu štetu Republici Srpskoj i njenim građanima“, kaže Borenović, dodajući da PDP osuđuje povećanje budžeta zajedničkim institucijama BiH, koji je isključivo potrošnog karaktera, jer će na taj način biti manje novca za budžet Repzblike Srpske. 

Govoreći o političkoj situaciji u Кozarskoj Dubici, gdje je održana sjednica Glavnog odbora PDP-a, rekao je da mjesto održavanja sjednice govori o opredjeljenju PDP-a da štiti svaki pedalj Republike Srpske od režima koji želi da je unakazi.  

„Pritiscima i prijetnjama režim pravi ogromnu štetu Republici Srpskoj i to se pokazuje i ovdje u Dubici, slobodarskom kraju, koji je vijekovima pokazivao kako se brani sloboda i čuva svoj narod. Osuđujemo pritisak na odbornike koji su donijeli odluku da više ne podržavaju politiku SNSD-a kojim je svakim danom sve slabija i štetnija, kao i privođenje načelnika opštine nakon što je zbog neposlušnosti isključen iz stranke“, kaže Borenović. 

Na sjednici Glavnog odbora je prihvaćen prijedlog da programski Sabor PDP-a bude održan 3. oktobra. Članovi Glavnog odbora su za generalnog sekretara stranke izabrali Miru Pekić, poslanika PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a dosadašnji generalni sekretar Milko Grmuša je izabran u Predsjedništvo PDP-a. Za koordinatora Izborne jedinice 7 izabrana je Snežana Stojanović, a za koordinatora Izborne jedinice 8 Bojan Dragić, čime su, po Statutu, postali punopravni članovi Predsjedništva PDP-a.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Бањалучанин

10.07.2021 15:08

Ово је јако опасно што говорите. Прво, ко вам даје право да цијените да је власт ненародна? На тај начин негирате изборну вољу ваших сународника који су ту исту власт и изабрали. И посљедње, да ли ће свако ко у будућности буде желио да побиједи, позивати на промјену изборног закона? Лудило парекселанс.

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2021 17:40

Ajd' ne lupetaj!

Name

re Бањалучанин

10.07.2021 17:47

Normalno da je vlast nenarodna jer je prave od papaka koji su dobili pare da izdaju svoje glasače.To je izborna prevara.Ako se ikad promjeni vlast ti "papci" moraju prvi odgovarati za izbornu prevaru i moraju biti osuđeni na dugogodišnje kazne.

Name

Re

10.07.2021 18:22

O cemu ti lupetas ? Pa nenarodna vlast je jos od afere papak 2014 koju je napravila Biserka . A ako ces pravo vlast od 1998 god nije bila odraz volje naroda u RS .

Name

40 Britanskih obaveštajaca...

10.07.2021 19:45

Banjalučanin, baja je zadnjih dvoje opštih izbora pokrao, i sa krađom tjesno je bilo, a kolika je izlaznost bila, baja nema veliki broj glasača!

Name

Bijeljina

10.07.2021 16:01

Da papak zna sta je papak ne bi bio papak.

ODGOVORITE
Name

Stanko

10.07.2021 19:07

Glasati za jelenu da bude predsenikrepublike srpske

ODGOVORITE
Name

RODJENI BANJALUČANIN..

10.07.2021 20:04

BANJALUČANIN, BANJALUČANINU... A KAKO BI TI REKAO DRUGČIJE NEGO NE NÁRODNA VLAST KOJA NÁM JE SVIMA NA PRAVILA OVOLIKO ZLO U DRŽAVI, MI KOJÍ SMO SE PRODAVALE SADAŠNJOJ VLASTI DAJUČI SVOJE GLASOVE I UNIŠTAVAJUČI ŽIVOTNU EGZISTENCIJU SVOJE DJECE ZA PAKETIČ... 1L ULJA, MÁLO BRAŠNA, PÁR SAPUNIČA,I TOALETNÍ PAPÍR... CC 24 KM. ILI 50 KM. PRODAJEMO SVOJE DOSTOJANSTVO I DOSTOJANSTVO SVOGA POTOMSTVA ZA JEDAN ZASRANIH PAKETIČ - - JEDAN GLASIČ.. JER TAJ KO JE TO RÁDIO NIJE ZA NÁROD VEČ JE NÁRODNÍ IZDAJICA A IMA NÁS TAKI MNOGO, ZATO NÁM JE OVAKO NAŽALOST, OVA VLAST NÁS JE GODINAMA KRALA NA IZBORIMA I UŽ NAŠU POMOČ I POMOČ PRELETAČA, PODGUZNIH MUHA BURLE DODIHHA...

ODGOVORITE
Name

Jelena

11.07.2021 07:54

Trebalo je davno dozvoliti kamere na izbornim mjestima,a neka kompjuterska obrada podataka i rezultate 15 min po zatvaranju izbornih mjesta,sto zagovara Borenovic,to nikada.To je prilika koju stranci ne bi propustili da dovedu na vlast one koji njima odgovaraju.I da konacno presjeku bosanski cvor kako njima štima.

ODGOVORITE
Name

Narod hoce

11.07.2021 11:14

promjenu Izbornog zakona. Ako ne vjerujete, pitajte.

ODGOVORITE
Name

Borenovicu

13.07.2021 21:09

Fukaro.

ODGOVORITE