Voditi politiku pomirenja i zauvijek pamtiti srpske žrtve

„Dužni smo voditi politiku pomirenja, ali i zauvijek pamtiti hiljade srpskih žrtava ubijenih tokom proteklog rata, među kojima su i oni u podrinjskim selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Republika Srpska 10.07.2021 | 14:26
Voditi politiku pomirenja i zauvijek pamtiti srpske žrtve

U tom svjetlu, smatra on, pogubna je politika negiranja srpskih žrtava Podrinja, minimalizacija i relativizacija zla koje se dogodilo.

Borenović kaže da se i nakon 29 godina, pred svaki Petrovdan postavlja isto je pitanje – ko je odgovoran i zašto niko nije odgovarao za ubistva Srba.

„Mjesta stradanja 3.267 Srba Bratunca i Srebrenice treba sve da nas opominju da se više nikada i nigdje ne dogodi rat, a da buduće generacije žive u miru“, rekao je Borenović. 

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Koliko je osudjeno

10.07.2021 13:48

Zlocinaca pred bilo kojim sudom za taj zlocinacki grnocid nad srbima gdje su ubijani i mala djeca, zene, imovina spaljena.....

ODGOVORITE
Name

Anja

10.07.2021 15:00

"Voditi politiku pomirenja i zauvijek pamtiti srpske žrtve", kao i srpske zlocine. Da ne upadnemo u zamku kao Htvatska nakon sloma NDH, koja i dan danas luta trazeci istinu Jasenovca. Treba nam snaga jednog Vilija Branta da se suocimo sa samim sobom. U ime pokoljenja koja dolaze. Za njihov nasmijan i castan obraz.

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2021 15:43

Da to bi svakako skinuli ljagu sa srpstva a imenom bi bili osudjeni zločinci. Zločin ne moze imati ime naroda samo politike, grupe i pojedinca. To kada razumemo sve ce da krene ka iskrenom pomirenju.

Name

Srpkinja iz Srbije

10.07.2021 16:10

Izmedju Srba i Hrvata je Jasenovac. Jasenovac kao sistem logora . I ''oluja '' i bljesak. I bravar Broz , koji je u uniformi Austrougarske bio na Sremskom frontu u 1.Sv. ratu , a onda nakon 2.Sv .rata oteo od Srbije Baranju i poklonio vama ustasama , zabranio povratak Srbima na KiM, a pustio albance iz Albanije da naseljavaju KiM , i povrh svega napravio da je KiM autonomna pokrajina , cime je stvorio uslove za secesiju. Isti taj Broz je pocepao Vojnu Krajinu , pripojio deo Hrvatskoj, a deo Bosni i Hercegovini, novoizmišljenim socijalistickim republikama, iako su ustase i handzarlije izvrsili genocid nad Srbima, cime je stvorio uslove da opet nastave istrebljenje Srba . Isti taj Broz je osnovao goli otok , na kome je ubijeno vise Srba , nego sto su ubile Svabe , i to samo Srba , pretezno iz centralne Srbije i Crne Gore , ali niti jedan hrvart,musliman, albanac. Tebi je najlakse, buduci da si Hrvatica, da dohvatis tastaturu i ti da delis savete Srbima, tvoj je obraz kao djon, beskrupulozna si i pokvarena . Nemas ni obraza , ni karaktera, trazis od Srba da klece pred dzelatima . Sram te bilo .I jos pises na temi gde je rec o nevino stradalim srpskim zrtvama , neka im Bog podari rajsko naselje .

Name

Za Srbijanku

10.07.2021 20:26

Ti si teski nacionalista!!! Srbija je danas veca nego prije Tita, jer ti je bas taj Tito poklonio Vojvodinu kao i dobre dijelove Rumunije i Bugarske. Bosna je u ovim granicama bilo i prije 200 godina, znaci puno prije Tita. Bila cak i veca jer nam Crnogorci uzese Sutomorje. Prema tome Tito nista Bosni nije dao nego samo potvrdio stare BiH granice. Na golom otoku su pripadnici svih nacionalsti bili zatvarani, muceni i ubijani. Treba se pokloniti svakoj zrtvi, i Srpskoj, i Hrvatskoj, i Bosnjackoj, i Albanskoj kao i zrtvama Ostalih. Ako to ne shvatas trebas pod hitno pitati ne koja nego koliko dasaka ti fali!!

Name

Srpkinja iz Srbije

10.07.2021 21:04

Ljubazno molim administratora da objavi ovu moju repliku . Jer sita sam ja vec odavno laži i izmisljenih istorija nacija u pokusaju, koji su se ostrvili na sve srpsko , jer nemaju svoje . A sad da odgovorim ovom replikantu, koji natura svoje lazi. Nista Broz nije dao Srbiji, ni ''Vojvodinu '' , ni delove Rumunije, ni Bugarske. Idemo redom. Posle 1.Sv.Rata , Skupstina Srema, Banata, Backe i Baranje je glasala za prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Broz je posle 2.Sv.rata oteo Baranju od Srbije . Sto se tice Rumunije i Bugarske, to tek nije istina, naprotiv Srbija je izgubila opstine Trn , Radomir i grad Sofiju , ali to je Rusija dogovorila sa Bugarima, da privoli Bugare da ne ide sa fasistima u osvajanje, jer je Bugarska sklona tome. Takodje je Rusija odgovorila sa Rumunijom da bude na strani saveznika, kao sto je i bila, a zauzvrat joj obecano i dobila delove Banata. Dosta je meni, a i svakom normalnom coveku , izmisljene istorije koju fabrikuju hrvati , muslimani i siptari. Danasnji muslimani nemaju ama bas nikakve veze sa srednjovekovnom Bosnom. To je bila teritorija na potezu Vitez, Zenica , Tuzla. Nema to nikakve veze sa avnojevskom BiH. Ostali posedi su se drugacije zvali ( Usora, Soli, ...) . I da ne zaboravim, Bokom su upravljali Nemanjici, u srednjem Veku je bila deo Kraljevine Srbije, posle su je osvajali Mlecani, Turci, da bi na Skupstini 1918. Izglasala Boka prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Takodje je i Crna Gora , koja je bila mnogo manja nego ova avnojevska, na Podgorickoj Skupstini 1918. Izglasala prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Posle 2.Sv. Rata, bravar Broz je avnojem prosirio Crnu Goru , tako sto je oteo od Srbije Boku i pripojio je Crnoj Gori i 4 opstine ( na severu danasnje Crne Gore ) oteo od Srbije i dao Crnoj Gori , tad je taj bravar Broz poceo da pravi crnogorski identitet, terao ih da se izjasnjavaju Crnogorci , tad je pocela ta ujdurma, oni su svi pre avnoja bili Srbi .

Name

Srpkinji iz Srbije od Anje

10.07.2021 21:14

Da li ste odgledali film na BHRT koji je upravo zavrsio? Ja jesam i jos su mi suze u ocima. I ne, nisam Hrvatica, iako to moja mama, katolkinja rodjena u Zagrebu, jeste. Nisam ni Srpkinja, iako je moj otac pravoslavac, Srbin iz B.lLuke. Bosanka sam, Bosanka koja je ponosna na svoje isprepleteno porijeklo, na svoj grad Banja Luku i na svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu.

Name

Srpkinja iz Srbije

10.07.2021 22:01

Pre 200 godina, dakle 1821.g , Bosne i Hercegovine nema nigde na geografskoj karti . Ali te godine Knezevina Srbija postoji ! Pogledaj ti malo bolje kartu Kraljevine Srbije ( pre 2.Sv. rata ) , videces da je u sastavu i Srem i Banat i Backa i Baranja, a posle 2.Sv. rata posle avnoja oteo Broz Baranju , a oteo i Boku od Srbije . Pricaj nekom drugom svoje lazne price i izmisljenu istoriju. U poslednjih 100 godina menjali ste nekoliko puta identitet, bili ste Prdekteri, pa Mehkiši, pa Srbi ( ili Hrvati ili Slovenci ) , pa Jugosloveni , pa Muslimani , pa Bošnjaci. Za samo nesto vise 100 godina, pa ti vidi kome fali neka daska u glavi !!!

Name

Za Srbijanku

10.07.2021 22:36

Molim Redaktora da objavi repliku! Ti nista u glavi nemas, kao prvo ja niti sam kad bio niti cu kad biti Bosnjak, daleko bilo. Ako sam ja Bosnjak onda si i ti Albanka. Bosna postoji jos od 800 godine. I uglavnom tu i danas stanuju "isti ljudi" tj njihovi potomci. Ali naravno se religija izmjenila, da li dobrovoljno ili nasilno, sto je i svugdje drugo bilo. Sofija je samo u Cara Dusana bila u sklopu Srbije, nikad vise, toliko o tvom znanju. Ne bi trebala da citas samo sto ti veliki Srbi daju, nego citaj malo i sta zapadnjaci, koji su tu neutralni, pisu. Tito je i te kako povecao Srbiju, ali pogrijesio sa Kosovom, gledano iz ugla Srba. Bosna je i te kako bila prije 200 godina, tada u okviru Osmanskog Carstva, koji je i druge drzave porobio. I Bosna nikad u istoriji nije bila dio Srbije, Hercegovina jeste. Ali Srbija je citava u doba Tvrtka bila Bosanska, makar samo na papiru. I pogledaj oficijelne dokumente u Vatikanu o Kosovskoj bitci. Tamo ne pise da je Srbija izgubila bitku, nego Bosna. Bilo kako bilo svako voli svoje i to je u redu. Ali nije u redu pokloniti se samo zrtvama svoga naroda, jer svi su ljudi, i svim mrtvima, napacenima, silovanima treba se pokloniti, i uciti djecu da se to nikad vise ne ponovi. Ti ces na zalost svoju djecu drugacije uciti, al to je stvar inteligencije i obrazovanja a tebi obadvoje fali.....

Name

Srpkinja iz Srbije

11.07.2021 07:12

Pazi sta si napisao : '' Srbija je cela bila bosanska u vreme Tvrtka , makar samo na papiru.'' E , vidis, o takvim podmetacinama ja pricam. E , pa da te obavestim , Bosna je cela bila srpska u vreme kralja Aleksandra Karadjordjevica. To je najskorije iz istorije ( pre 80 godina ) . A i pre Tvrtka, taj ceo prostor je bio srpski za vreme kralja Milutina Nemanjica. Tvrtko nije bio u Boju na Kosovu. Decu treba uciti istini. Ne mrzim nikog, sjasite sa Srba i Srbije, vi koji svoj identitet gradite na mrznji prema svemu srpskom. I napomena, 1821.g ( a I decenijama kasnije, na karti je Vojna Krajina, ne Bosna ) .