Nema budžet: Blokiran račun opštine Višegrad

Račun opštine Višegrad je blokiran jer načelnik opštine Mladen Đurević ni sedam mjeseci od izbora nije Skupštini opštine preložio nacrt budžeta iako je za ovaj akt imao saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske.

Vijesti 08.07.2021 | 18:23
Nema budžet: Blokiran račun opštine Višegrad

Tako je opština Višegrad koja je ušla u drugu polovinu godine da nema budžeta.

„Taj nacrt je završio u načelnikovoj fioci i nikad nije bio dostupan odbornicima Skupštine opštine Višegrad. Za ovo vjerovatno postoji sujeta ili nekakvi lični razlozi kod načelnika i zbog toga skupštinskoj većini koja postoji od 12. januara i prve konstitutivne sjednice ne želi da ponudi nacrt budžeta a sve na štetu građana višegradske opštine", kaže odbornik Pokreta za Višegrad Mile Lakić.

Skupštinska većina tvrdi da je veliki udio u zavrzlami oko budžeta imalo i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

„ Baš je to ministarstvo u ovom slučaju pokazalo licemjerstvo koje je krajem juna poslalo dopis upozorenja Skupštini opštine s preporukom da što hitnije donese budžet opštine. Bilo bi to normalno da isto to ministarstvo nije ranije pokrenulo inicijativu preko Vlade RS da se obustave sve odluke koje je donio opštinski parlament tako da skupština nije bila u prilici da budžet donese", dodaje Lakić.

Blokada znači da je omogućen priliv na transakcioni račun opštine kao na primjer koncesiona naknada od HE „Višegrad“, prihodi od voda i šumskog gazdinstva ali da se iz njega plaćanja ne smiju obavljati.

„ Neće biti stipendija, pomoći za poljoprivrednike i penzionere, grantova boračkoj organizaciji, socijalnim kategorijama jer bi te isplate podlijegale krivičnoj odgovornosti",  ističe Lakić.

Znači to i da se ne mogu isplaćivati plate opštinskoj administraciji i budžetskim korisnicima dok sud ne donese odluku o privremenom finansiranju opštine i dok se budžet ne usvoji.

Gostujući u emisiji lokalnog radija načelnik opštine Mladen Đurević je za nefunkcionisanje vlasti i neusvajanje budžeta optužio skupštinsku većinu odbornika predvođenu SDS izražavajući nadu da će sud brzo donijeti odluku i da će budžet biti brzo usvojen.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Hm

08.07.2021 16:46

Boze klena... Nadam se da ce Dodik ovoga rijesiti sto prije... Bice gore nego sa nacelnikom K.Dubice.

ODGOVORITE
Name

MAlI RADOJICA

08.07.2021 17:33

KORAK PO KORAK DODIK SA SVOJIM POTRCCIMA RUSI REPUBLIKU SRPSKU.ORVO JE ZAVADIO NAROD A SAD VRSI BLOKADE OPSTINA.KAD CE ZADATAK BITI ISPUNJEN VIDJECE OVAJ NSROD.

Name

Borac

08.07.2021 17:54

Neka se narod okupi i otjera neradnika.

Name

Uhh

08.07.2021 18:33

Rudonja pomalo gubi opstine.

Name

RVO

08.07.2021 20:08

Već ga je smjenio sa funkcije pedsjednika opštinskog odbora snsd Višegrad,sledeće je ispitivanje i hapšenje,za njegovog mandata nakrao se da je tešek minimalno milion.Biće sve ojavljeno,oga se i boji.Milon sigurno.Na ime vozača svog je uzeo pola lokala u Andrićgradu,njegova firma vrši sva geodetska mjerenja a on sam sebi plaća.Mjeri se kao nikada a ne gredi se ništa.

Name

Sta se moglo ocekivati

08.07.2021 17:19

Da zaposli po koju cerku ili sina u i onako prekrcanu opstinsku administraciju u malo istumba one sto su vec na budzetu. Da sebi i svojim ulizicama poveca platu, a ostale stvari kao infrastrukturu( unistio zapocetu gradnju gradskog bazena), malo se ugradio i u zapusteni Andric grad kao vlasnik lokala itd. Lazi i prevare i da li se moglo bolje zasluziti. Sad moze da se ocekuje pomoc samo sa N. Zelanda, ako stigne nekad. Sve zahvaljujuci znanju stecenom na izmisljenim fakultetima

ODGOVORITE
Name

Bikavac

08.07.2021 18:02

Ne smije Đurevic odstupiti po cijenu zivota, ako mu ovi iz vecine uđu u papire sta je radio 4 godine, morace se pakovati za Foču ili Kulu. Sreca mu je da ce mu drustvo praviti veliki direktor Perišić.

ODGOVORITE
Name

Хахахахихихихохохо

08.07.2021 18:10

Ђуревић најгори начелник општине Вишеград до сада,најгори као човјек,али је једини начелник који је успио блокирати све у општини и изаћи из ње пуних џрпова

ODGOVORITE
Name

BB

08.07.2021 18:33

Sta ce im budzet ? I onako nista ne rade.

ODGOVORITE
Name

Re BB

08.07.2021 19:20

Treba budzet nacelniku da prima platu od 6.000 km, a svi mu odbornici neki direktorcici i sefovi na HE.

Name

Sjemeć

08.07.2021 19:27

Nemojte nam komsiju, on je do svoje vikendice na Sjemecu postavio asfalt u prvoj godini mandata. Sada je tu plac kupio i Perišić, trebaju gore da idu na edukaciju kod svog učitelja Lakija, onog sto ih je stvorio, ali nisu dovoljno naučili kada je trebalo

ODGOVORITE
Name

Боже,баш се чудим

08.07.2021 20:03

Како је таква ситуација у општини Вишеград,кад је ђуревић имао три(3) савјетника,плус шефа кабинета.А савјетници све стручњаци на челу са чувеном милицом станчић,софијом сарић и дејан крсмановић,и шеф кабинета лепа.Какви су стручњаци,ето докле дође опјевани град ѕВишеград.

ODGOVORITE
Name

Вишеград

09.07.2021 07:44

Давати коментар о начелнику ђуревићу и његовим сарадницима се може написати кратко:нестручан кадар окупљен око њега и са њим је резултат стања у општини.Сви стручни службеници су уклоњени из његове близине.

ODGOVORITE