Evo kako je otkriven delta soj u Srbiji 

Prvi oboleli od delta soja korone u Srbiji su mladić i devojka iz Kraljeva koji su se novom varijantom Covida 19 zarazili tokom planinarenja u Rusiji.

Srbija 06.07.2021 | 20:58
Evo kako je otkriven delta soj u Srbiji 

Mladić ima obostranu upalu pluća zbog čega je prebačen na Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu, dok devojka nema teške simptome.

Mladić i devojka imaju manje od 30 godina, a 26. juna su se vratili iz Rusije u Srbiju da bi se 30. juna testirali u Kraljevu, prenose mediji. Već na samom testiranju dogodila se neobična situacija.

- Prvo je devojka uradila antigenski test koji je odmah, momentalno pokazao pozitivan nalaz. To je bio čudan znak pošto se obično na rezultate čeka oko pola sata. Zato su nadležni odmah posumnjali da se radi o novom soju virusa – prenose mediji.

Ni devojka ni mladić koji su se zarazili delta sojem nisu vakcinisani, a za epidemiologe u Kraljevu pravi je sada izazov otkrivanje njihovih kontakata u gradu.

- Oni su boravili u gradu četiri dana pošto su stigli u Srbiji. Problem je što se delta soj znatno brže širi i to među mladima. Tako da sada iščekujemo da vidimo da li je delta sojem zaraženo i dvoje novoobolelih kod kojih je korona utvrđena u ponedeljak u Kraljevu – apostrofira izvor.

Na sreću, i momak i devojka za sada nisu životno ugroženi, ali sa koronom se nikad ne zna.

Podsećanja radi, Ministarstvo zdravlja objavilo je 1. jula da je delta varijanta korona virusa otkrivena u Srbiji kod dva državljana naše zemlje, koji su se nedavno vratili iz inostranstva.

- Oba pacijenta su mlađe osobe. Trenutno su u stabilnom opštem stanju i nisu vakcinisani. Sekvenciranje je urađeno u Specijalističkom veterinarskom Institutu u Kraljevu – objavili su u Ministarstvu zdravlja.

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mara

06.07.2021 21:08

Danas ne smijes da kaslje, kises, sve je korona. valjda je delta zadnja opcija. Sve je ovo dojadilo,i nema kraja. Samo da nas prisile na vakcinu. Od koje nema vajde.

ODGOVORITE
Name

Goran

07.07.2021 09:28

Postavlja se logično pitanje, zašto bi te neko prisiljava na vakcinu od koje nema vajde i uložio silne pare za nabavku iste. Nijedan glupan nebi trošio pare na nešto što ne radi. Umrlo je previše mlađih ljudi od korone da bi neko rekao da je to laž.

Name

Rale

07.07.2021 03:02

Opet podvala. Nisu vakcinisani a bili u inostranstvu i to u rusiji na planinarenju. O boze i danasnji dane satari ove globaliste koji nam smisljaju nove podvale. Za dvije godine kada pocne da djeluje ovaj otrov iz vakcina bice novi soj da bi se prikrilo pravo djelovanje a ova delta je uvertira koja ce se vuci do promjene u novo ime alfa gama beta i tako dok se ne dodje do zlatne milijarde koju je bili odavno zagovarao

ODGOVORITE
Name

Nole

07.07.2021 08:01

Pa da se tako brzo siri,vec bi imali na hiljade zarazenih danas.A nesto ih be vidim...

ODGOVORITE
Name

Romanija

07.07.2021 12:21

Kakva budalaština, kakvi sojevi, toga nema uopšte.

ODGOVORITE