Upozorenje: U Beogradu otkriven virus Zapadnog Nila

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize komaraca u Beogradu detektovala je virus Zapadnog Nila.

Srbija 05.07.2021 | 13:00
Upozorenje: U Beogradu otkriven virus Zapadnog Nila

Iz "Čistoće" mole sugrađane da se ponašaju odgovorno, obavezno koriste repelente i mrežice protiv komarca, te da izbjegavaju boravak napolju za vrijeme najveće aktivnosti tih insekata, od 19 do 24 časa, kada i ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca.

"Pojavljivanje virusa Zapadnog Nila je bilo očekivano, zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša", rekao je direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić.

On je apelovao na sugrađane da ne ometaju akciju preduzeća i dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije. "Nadam se da građani razumeju da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana", upozorio je Popadić.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine "Gradske čistoće" nastaviće svakodnevno da vrši monitoring na 24 lokacije u Beogradu, dok će laboratorija nastaviti s analizama izolovanih uzoraka, dodaje se u saopštenju objavljenom i na sajtu grada Beograda.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Gagi Bijanovic

05.07.2021 11:35

Koja je varijanta, beta ili delta?

ODGOVORITE
Name

Borac

05.07.2021 14:11

Pa treba prskati protiv komaraca. Jel narod treba da hvata komarce.

Name

Re

05.07.2021 16:26

Narod je filujuci se kojekakvim nebulozama fejsbuk naucnika i pristalica teorija "prskanja virusima i bolestima iz aviona i vazduha" totalno pobenavio. Za rubriku "Vjerovali ili ne" je vijest da su ljudi koji vrse prskanje u cilju suzbijanja komaraca u Beogradu napadnuti od gradjana sa optuzbama da ih "zaprasuju bolestima". To samo pokazuje koliko su stetne nebuloze koje razni zgubidani u zelji za klikovima i novcem od Gugl reklama sire na mrezama i kakve pogubne posledice to moze imati po cjelokupno drustvo!

Name

Dr.-Dr. Georgina Vucibrkic

05.07.2021 17:20

Gama mutacija ne izaziva promjenu cula okusa, pokazuje slicne simptome kao klasican grip, ali je cak do 10,325 puta zaraznija od indijske varijante!

Name

Milka

05.07.2021 12:59

Eto jos vakcina iznenada... ?

ODGOVORITE