Pred Šmitov dolazak "Strah od novih sukoba i zastoja"

Četiri stručnjaka upoznata sa dešavanjima na Zapadnom Balkanu rekli su za "Glas Amerike" da je Šmitovo imenovanje prilika da se poprave neka pitanja u Bosni i Hercegoivini, ali da bi to moglo dovesti i do novih problema.

Bosna i Hercegovina 04.07.2021 | 20:42
Pred Šmitov dolazak "Strah od novih sukoba i zastoja"

Njemački političar Kristijan Šmit postaće novi međunarodni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini 1. avgusta, naslijedivši Valentina Incka, austrijskog zvaničnika koji je tu funkciju obavljao 12 godina. Kancelarija visokog predstavnika (OHR) međunarodni je entitet koji nadgleda provođenje Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Nakon što je Incko podnio ostavku 27. maja, Šmita  je imenovao Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira (PIC), tijelo od 11 članova, uključujući i SAD, koje visokom predstavniku pružaju političke smjernice. Protiv je bila samo jedna članica – Rusija.

Četiri stručnjaka upoznata sa dešavanjima na Zapadnom Balkanu rekli su za "Glas Amerike" da je Šmitovo imenovanje prilika da se poprave neka pitanja u Bosni i Hercegoivini, ali da bi to moglo dovesti i do novih problema.

“S jedne strane imate visoki rizik”, rekla je Majda Ruge, viša saradnica za politiku u Evropskom savjetu za spoljne odnose u Berlinu. “Rusija nije pristala na odluku upravnog odbora PIC-a da odobri nominaciju i tome se vrlo jasno protivi”.

Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini saopštila je da bi imenovanje Šmita trebalo da zvanično potvrdi Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, navodeći na svojoj web stranici da “u suprotnom nijedan imenovani neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet niti će se smatrati visokim predstavnikom”.

Savjet bezbjednosti je 29. juna, na zahtjev Rusije, održao sjednicu po ovom pitanju. Rusija je saopštila da bi Savjet bezbjednosti trebalo da potvrdi imenovanje rezolucijom – na koju bi, inače, Rusija kao stalna članica mogla da uloži veto. Druge zemlje su se usprotivile toj ideji, napominjući da je jednoglasna podrška Savjeta poželjna, ali ne i pravno potrebna.

Kako Savjet bezbjednosti nije glasao, postalo je jasno da će Šmit preuzeti funkciju u avgustu. Kao odmazdu, neki se stručnjaci plaše, Rusija bi mogla da stavi veto na obnavljanje mandata EUFOR-a u novembru.

EUFOR je vojna misija u Bosni i Hercegovini koja nadgleda sprovođenje Dejtonskog sporazuma i sastoji se od oko 600 vojnika. Savjet bezbjednosti svake godine obnavlja mandat EUROFOR-u, a ako to ne učini, to bi moglo da stvori nove krize.

“Da li je vrijedan ovog rizika, zaista bi zavisilo od toga šta radi Kristijan Šmit i od toga šta je njemačka vlada odlučila da učini da bi ga podržala u tim naporima. Takođe postoji mogućnost da ne bude promjena, da ostane više po starom, što takođe nije malo vjerovatno”, rekla je Ruge.

Tanja Domi, profesorica u Školi međunarodnih i javnih odnosa na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, koja je radila za misiju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH – rekla je da bi SAD i Britanija već trebalo da razmišljaju o tome kako spriječiti taj scenario “ne za mjesec dana” već “sada”.

Rusija se godinama zalaže za zatvaranje OHR-a i tradicionalno se protivi odlukama i saopštenjima PIC-a.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov, često kaže da više od 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma, Bosni i Hercegovini više nije potreban međunarodni nadzor. U martu je, obraćajući se BH novinarima u Banjaluci, rekao: “Ovaj institut mora biti zatvoren nakon 25 godina kako bi sve stranke u Bosni i Hercegovini mogle imati mogućnost da se same dogovore o budućnosti zemlje”.

Na tom položaju Rusija podržava Srbe, čiji je političar Milorad Dodik, član tročlanog Predsjedništva BiH, često vrijeđao Incka i više puta prijetio otcjepljenjem Republike Srpske.

“Svi stoje okolo i gledaju, a opet se ništa nije promijenilo”, rekla je Domi.

PIC je 2008. uspostavio takozvanu “Agendu 5 + 2” – zahtjeve koje vlasti Bosne i Hercegovine moraju da ispune da bi OHR bio ukinut. Mnogi od ovih ciljeva još nisu postignuti, uključujući jaču vladavinu prava i raspodjelu imovine između države i ostalih nivoa vlasti.

Stručnjaci rekli su za "Glas Amerike" da nije pravo vrijeme za zatvaranje OHR-a, a plašili su se novih sukoba i većeg političkog zastoja što bi zemlju učinilo još manje funkcionalnom.

Ivana Stradner, naučna saradnica sa Američkog instituta za preduzetništvo u Vašingtonu, rekla je da je razlog ponašanja Rusa njihov cilj da spriječe dalje širenje Evropske unije i NATO-a. Rusija već nije zadovoljna time što su se dvije zemlje Zapadnog Balkana, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, pridružile NATO-u i žele da spriječi Bosnu i Hercegovinu da učini isto, rekla je ona.

U martu 2021. godine ruska ambasada u Bosni saopštila je: “U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja moraće da reaguje na takav neprijateljski korak”.

Kompletan tekst pročitajte na portalu Glas Amerike.

(BN/Glas Amerike)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

B.Luka

04.07.2021 18:55

To bi vi i voljeli al opametili su se svi u BiH,samo još da smjenimo bandu i biće bolje

ODGOVORITE
Name

Re

04.07.2021 19:04

Tako je prijatelju.

Name

Simo

05.07.2021 05:52

Bas tako. Nije mi 20 godina da vjerujem magarcima kao nekad. Ja ni sa kim nemam problema. A pogotovo sa ljudima. Ko hoce problem neka ga sam rjesava. Nije narod vise lud kao nekad.

Name

Patriota

04.07.2021 19:07

Rusija ima i svojih problema oko Ukrajine i Krima tako da neznam šta čačkaju po Bosni. Mislim da zapad neće dopustiti da Bosna potpadne pod interesnu sferu Rusije. Jer sve države koje kontroliše Rusija jedva krpe kraj s krajem od Bjelorusije, Irana, Sirije, Sjeverne Koreje. Svi znamo kako se živi tamo.

ODGOVORITE
Name

Ne zivi se

04.07.2021 20:10

Ni ovdje nista bolje a nismo šotpali. 80% gradjana zivi dalrko gore nego kod tih sto nabroja, Rusiju iskljuci necemo ih dostici ni za 50 godina.

Name

Pa vi se

04.07.2021 19:45

Bojite. Strahove treba leciti.

ODGOVORITE
Name

Boki

04.07.2021 19:52

U svakom slučaju biće veselo.

ODGOVORITE
Name

Milan

04.07.2021 20:24

Podrska ruskim stavovima jer stite interese srpskog naroda. Svi znamo sta smo u poslednjih 100 godina docekali od Amerike, Engleske, Njemacke. Ovo nelegalno imenovanje Smita za novog visokog predstavnika nije nista drugo nego nastavak te antisrpske politike. Nijedan politicar pa ni Dodik nemaju nista sa tim. Zapad zeli da Srbe na Zapadnom Balkanu (pogotovo u BiH) obespravi i ako je moguce svede na statisticku gresku. Zbog toga se moramo odlucno usprotiviti i suprotstaviti okupatorima...po ko zna koji put. A Rusiji hvala sto pored svojih interesa koje ovde nesumnjivo brani zastupa dijelom i nase. Ove zapadne siledzije znaju samo uzimati i unistavati.

ODGOVORITE
Name

Ipe

04.07.2021 23:02

Zapad finansira i zdravstvo,infrastrukturu,daje podrsku budzetima,a Rusija samo zvlači novac od rafinerije pa nadalje.

Name

General

05.07.2021 03:39

Rusija gleda svoje interese a Srpskom narodu niko vise prava nije uzeo osim Srba tako da Srbima nije niko drugi nista uzeo osim sto su sami sebi oduzeli bilo koje pravo.

Name

mile bandit

05.07.2021 06:40

ako će da smjeni Dodika , Bakira i Dragana i još puno lopova koji trebaju na robiju i da im se sve oduzme što su opljačkali , podržavam ga u svakom slučaju .

Name

Borac

04.07.2021 20:53

Rusi su u svom problemu.od njih hleba nema.samo porjeklo imovine i provjere diploma.ZIVIJO SMIT

ODGOVORITE
Name

uh ta politika

04.07.2021 21:04

Sad bi trebao cjeli svijet raditi sta kaze rusija nema sanse.rusija nemoze tu nista uciniti ako se cjeli svjet slaze da treba visoki predstavnik u BIh.

ODGOVORITE
Name

re

05.07.2021 07:43

Celi svet??