Šeraniću, zašto ponižavate djecu sa poteškoćama?!

Nikolija Grahovac, majka djeteta sa poteškoćama u razvoju objavila je na društvenoj mreži Fejsbuk pismo ministru Alenu Šeraniću u kome ga pita zašto ova djeca postala izuzetak u njihovim projektima.

Republika Srpska 23.06.2021 | 21:08
Šeraniću, zašto ponižavate djecu sa poteškoćama?!

Pismo prenosimo u cjelini:

Koliko kao društvo idemo svakim danom 10 koraka u nazad, govori i sledeća činjenica.

Projekat socijalizacija djece Republike Srpske realizuje se već devetnaest godina. Obuhvata djecu iz višeclanih porodica, djecu iz socijalno-ugroženih porodica, talentovanu djecu, kao i djecu sa smetnjama u razvoju. Svake godine do sada djeca sa smetnjama u razvoju su išla u grupama sa ostalom djecom.

Odluka ministarstva zdravlja je takva, da ove godine, djeca sa bilo kakvim poteškocama u razvoju idu u poslednjoj, odnosno 11 smjeni, i da u toj poslednjoj smjeni idu samo oni “POSEBNI” bez ijednog drugog djeteta sa kojim će se družiti, igrati… Obrazloženje za takvu odluku je takvo da je tako najbolje kako bi se zaštitili od virusa korona, jer kako da idu sa ostalom djecom, šta da se desi da se neko dijete zarazi pa samim tim i prenese na njih virus.

Pitam se, a ujedno i pitam u ministra Šeranica i ljude koji su donijeli takvu odluku, znaju li šta znači 10 dana boravka u Bečićima djeci koja su skoro pa non-stop na fizikalnim terapijama, bolnicama i kako će obrazložiti odlazak istih u poslednjoj smjeni, šta bi se desilo tada, da se virusom zarazi samo jedno, pa prenese i na sve ostale, POSEBNE, a pri tom su tu svi zajedno.

Toliko o tome koliko država brine o toj djeci, koliko im je uopšte bitno da li će biti dio projekta ili ne. Uskraćuje im se i ono malo što im je dato za pravo, a svi znamo da su im u ovoj “državi” date mrvice i ništa više!

I tako “POSEBNA” djeco, ćekajte septembar, ako odete dobro i jeste, ako ne, bitno je da je projekat realizovan, sa vama ili bez OVOJ DRŽAVI I MINISTRU JE SVEJEDNO!

(Kosmopol.rs)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zis33

23.06.2021 19:46

Bez teksta sam samo podrska

ODGOVORITE
Name

Borac

23.06.2021 19:54

Ovaj sarenic je davno zasluzio,da ga narod otjera sa te funkcije.

ODGOVORITE
Name

Gospodjo

23.06.2021 20:16

Sve ste u pravu,moja isktena podrska vama i svim majkama koje imaju djecu sa posebnim potrebama.

ODGOVORITE
Name

Znam

23.06.2021 20:54

Ali zato dobar dio zaposlenih u Fondu dječije zaštite zahvaljujuci ovom dvodecenijskom projektu imaju nekretnine na crnogorskoj obali.

ODGOVORITE
Name

mimi53

24.06.2021 04:39

Sva nasa djeca su "posebna" zbog ljubavi koju im pokanjamo i NIKAD, NIKAD ne razdvajati djecu ,nego njihvov odgoj i vaspitanje usmjeravati u pravcu pomoci i zastite slabijem ,ugrozenijem i tu drustvo mora odigrati bitnu ulogu.

ODGOVORITE