Patrijarh kritikovao vlast u Crnoj Gori

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je danas vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverla poverenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog svet koje postoje samo i isključivo na polarizacijama.

Region 20.06.2021 | 17:51
Patrijarh kritikovao vlast u Crnoj Gori

U besedi u crkvi Svete Trojice u Sremčici, patrijarh je rekao su poslednji događaji u Crnoj Gori pokazali da su "oni koji su na krilima i u snazi mitropolita Amfilohija došli na mesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu… izneverili poverenje mitropolita".

- Po zapovedi svetih apostala u Jerusalimu, da jezici postoje kao dar Božiji, da pojmovi postoje, da definicije postoje, da bismo jedni druge prepoznali, da bismo se jedni drugima približili. Imam pravo to da kažem vama, jer i sam, sam bezbroj puta bio na raznim stratištima, na mestima gde su na najužasnije načine stradali ljudi, ogroman broj ljudi i nikada se nisam bavio brojkama niti licitirao žrtvama.

Nemalo puta bio sam zajedno sa mitropolitom Amfilohijem na tim mestima i nikada se nismo bavili matematikom i brojevima. Nikada se nismo bavili ni tim ko je prvi počeo, ko je više kriv, ko je kome više naneo zla jer sam bio svestan da se nalazim na mestu manifestacije zla i da bez obzira ko su žrtve, da li pripadaju ovom ili onom narodu, ovoj ili onoj veri dostojne su najdubljeg poštovanja i najsnažnije molitve - rekao je Patrijarh Porfirije i dodao:

- Mi podržavamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov, vidimo izraz slobode u tome vidimo mogućnoist da svako svoj poseban specifičan dar razvija, umnožava da kroz dar bude prepoznatljiv drugome i da kroz taj dar daruje sebe drugome i da kroz taj dar prima drugoga sebi u svoje naručje.

A onda su oni preko koji su isplivali na jedrima molitve, na snazi mitropolita Amfilohija u atmosferi crkve, da bi to što je crkva da bi to što mi danas slavimo i promovisali i svedočili i borili se za to a ne izmišljali definicije i pojmove.

(Novosti)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Boxer

20.06.2021 16:16

Kakve veze ima vladika sa politikom?

ODGOVORITE
Name

Znalac

20.06.2021 17:01

Iste kakve i politika i Krivokapic imaju sa crkvom i litijama.

Name

Патриотски

20.06.2021 17:44

Волим ?? ?? ❤

Name

Boban

20.06.2021 16:29

Kako covjek u par recenica rece puno toga, za razliku od izdajnika Krivokapica on je za nas Srbe dar od Boga a izdajnika i njegovu porodicu u Srbiji uvijek na svakom mjestu u svakoj prilici staviti na stub srama!

ODGOVORITE
Name

MENAGER

20.06.2021 16:52

Ocigledno je da su svi politicari na ovom nasem podrucju neciji igraci Neko upravlja i sa pozicijama i opozicijama Zato bi mi u RS trebali da pustimo i SDS i DNS i PDP i ove ostale kvazi opozicione stranke i da glasamo za Nebojsu Vukanovica Da on dobije najvise glasova i da bude nosilac vlasti 2022g Ako bi nas on iznevjerio onda bi bar znali da ovde stvarno nema popravke A onda ko sta moze ko gdje moze

ODGOVORITE
Name

Zoki

20.06.2021 17:06

Crkva ne treba da se miješa u politiku, pa ta ista CGa je priznala Kosovo, a u CGri žive i drugi narodi sem srpskog i oni imaju pravo na svoj glas kao Hrvati u Bih iako ih je neprimetan broj, al su konstitvni Narod.

ODGOVORITE
Name

Себислава

20.06.2021 21:29

Хвала нашем Патеијарху што нас сабира ! Достојан