Zaposlenima u UIO za odvojen život i smještaj 600 KM

Ovo pravo do sada su uživali samo najviši funkcioneri Uprave, a nakon incijative Sindikata to je omogućeno svim zaposlenim.

Bosna i Hercegovina 18.06.2021 | 15:53
Zaposlenima u UIO za odvojen život i smještaj 600 KM

U Sindikatu su prilikom podnošenja inicijative kazali da zaposleni često, zbog potreba službe, mijenjaju mjesto rada tako da im je mjesto rada udaljeno od mjesta prebivališta više od 80 kilometara, što ih zbog dodatnih troškova stavlja u težak materijalni položaj.

Mišljenja su i da su zaposleni u UIO u diskriminatorskom položaju u odnosu na rukovodeći kadar Uprave.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je razmotrilo inicijativu sindikata, te zaključilo da je ona opravdana zbog čega su pripemili dopunu Odluke kojom se to pitanje reguliše.

“Pravo na naknadu ne pripada zaposlenom koji je premješten po ličnom zahtjevu i zaposlenom koji je angažovan po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme”, navodi se u dopunjenoj Odluci.

Pored zaposlenih u UIO, pravo na naknadu će dobiti i vozači članova kolegijuma doma Parlamentarne skupštine, Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, te ministara i zamjenika ministara.

Procjena je da će veći obuhvat onih koji će uživati u ovim pravima budžet BiH koštati 215.000 KM.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Uroš

18.06.2021 14:11

Šta radite lopovi bojite li se boga sve vam po spisku.Kakvi su vaši rezultati nikakvi klošari sve vam za lijeka otišlo.U svome životu nisam doživio da se vlast odmetla od svoga naroda kao ovi klošari oko Dodika.

ODGOVORITE
Name

Doboj

18.06.2021 14:25

Uzmite i nase plate pa im dajte ionako nas pljackaju, uzimaju novac za bilo kakvu kontrolu, kazu sef je reko nesto moram naci, a ovo ti je najjeftinije. I tako drzavna banda uzima reket a drzava se hvali svojim banditima. A boze moj kad je Alkapone sef sda da drugo i ocekujemo, dobro je da jos nemaju one masinke da nas malo i pobiju. VALJDA TAKO TREBA. Ajd uzdravlje sirotinjo

ODGOVORITE
Name

RRRR

18.06.2021 15:00

Gdje prestaje logika tu nastaju zajednicke institucije,sve to treba pohapsiti

ODGOVORITE
Name

Boris

18.06.2021 18:06

Evo, suza mi iz oka krenula. Pteko 50% radnika R.Srpske radi za neto platu ispod 600 km. Sram vas bilo profesionalni paraziti

ODGOVORITE
Name

Max

18.06.2021 23:33

Sram i stid da vas bude...dobru selekciju pravite...znaci na određeno vrijeme imaju vozaci...tih ministara i zamjenika....a vozaci koji nevoze te glavesine a na neodređeno su zaposleni nemaju pravo...pa kakav je to zakon doskriminirajuci

ODGOVORITE
Name

Xxx

19.06.2021 07:38

Lopovi jedni! Imate veća primanja na odvojen život nego radnik platu. Sram da vas bude, sve ćemo vas rastjerat.

ODGOVORITE