Haos na Cetinju kod manastira - policija intervenisala

Grupa cetinjskih huligana u četvrtak je ponovo pokušala da izazove incident pred dverima Cetinjskog manastira.

Region 17.06.2021 | 16:57
Haos na Cetinju kod manastira - policija intervenisala

Neki od pripadnika ove grupe zašli su u sedmu deceniju života, preneli su mediji, a na društvenim mrežama osvanuo je i video snimak.

Uprava Cetnjiskog manastira poslala je sopštenje ''zbog zlonamernih objava na društvenim mrežama i pojedinim internet portalima o navodnoj devastaciji u Cetinjskom manastiru i današnjeg neprimerenog ponašanja grupe građana Cetinja u Cetinjskom manastiru i pred njim".

"Kao što je upućenoj javnosti poznato, u Cetinjskom manastiru je 80-tih godina prošlog veka, u saradnji sa Muzejima Cetinje i tadašnjom republičkom i opštinskom upravom, obavljena rekonstrukcija manastira u okviru koje je od velikog dela njegovog unutrašnjeg prostora ustrojen crkveni muzej – Riznica Cetinjskog manastira, radi prezentacije bogatog crkvenog kulturno-istorijskog nasleđa svim posetiocima našeg grada.

Kao što je svakome razumnome jasno, za potrebe primanja većeg broja posetioca Cetinjskog manastira i Riznice, bilo je potrebno uraditi odgovarajuće mokre čvorove, što je tada, dakle, pre četrdesetak godina i urađeno.

Taj prostor i dan-danas služi u iste svrhe. Poslednjih sedmica se vrši zamena pločica i unutrašnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture tog prostora, koja je od višedecenijske upotrebe dotrajala i ne služi svojoj svrsi", navodi se u saopštenju.

Nakon uređenja i popločavanja prostora oko Cetinjskog manastira pre petnaestak godina, koje je kompletno izvršeno u organizaciji državnih vlasti, došlo je do pogoršanja situacije, jer se desilo sleganje terena, što je u nastavku dovelo do oštećenja glavnih kanalizacionih vodova, piše Uprava Cetinjskog manastira, naglašavajući da su u svakom slučaju, činjenice sledeće: dva mokra čvora u suterenu Cetinjskog manastira su napravljena pre više od četrdeset godina, a danas se vrši njihova popravka, jer su dotrajali.

Lokalni mediji na Cetinju su obavestili javnost da je pred Cetinjskim manastirom došlo do protesta građana jer se u njemu prave toaleti zbog gostiju koji dolaze u manastir.

Građani traže da se radovi obustave dok se nadležne institucije ne izjasne da li uopšte ti radovi mogu da se izvode i dok se ne objavi da li postoji dozvola. Navodno, dozvole za te radove nema i oni se izvode samoinicijativno.

Intervenisala je i Komunalna policija a pred manastirom se pojavio i predsednik Prestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, prenele su "Novosti".

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar