Takishima Mika je najstarija instruktorka fitnesa u Japanu!

Većina 90-godišnjaka jedva hoda, a kamoli da vežba, ali 90-godišnja japanka Takishima Mika radi kao instruktor fitnesa u teretani i ona je najstarija instruktorka fitnesa u Japanu a možda i u celom svetu! Ona svakodnevno sprovodi dnevne režime kondicije i fitnes vežbi...

Zanimljivosti 17.06.2021 | 15:32
Takishima Mika je najstarija instruktorka fitnesa u Japanu!

Za većinu nas je "starost je samo broj“ samo umorni kliše, ali ljudi poput Takishima Mika, zvane "Takimika“, dokaz su da to ne mora biti!

Takishima je 15. januara ove godine napunila 90 godina, i ona je aktivnija je od većine 20-godišnjaka Ona je najstariji instruktor fitnesa u Japanu i postala je poznata ličnost u azijskoj zemlji, kako zbog odlične fizičke forme, tako i zbog pozitivnog stava i zaraznog osmeha.

Ali Takimika nije uvek bila takva. U stvari, njena transformacija i ljubav prem fitnesu započela je kasno u životu, kada je već bila u 60-im godinama.

Bilo je vreme Takishima Mika je bila gojazna i bez ikakvog interesa za bilo kakvim vežbanjem. Ali slučajni komentar njenog supruga u vezi sa njenom težinom, kada je imala 65 godina, promenio je sve.

Domaćica sa punim radnim vremenom, Takimika nikada nije ni pomišljala da ide u teretanu, ali suprugov komentar naterao ju je upravo na to i gotovo trenutno se okrenula fitnesu.

"U to doba bila sam više nego gojazna - veličina pantalona mi je bila dvostruko veća od sadašnje“, rekao je Mika za magazin Nippon.

"Pa ipak, tvrdoglavo sam odbila da priznam da imam prekomernu težinu. Međutim, jednog dana je moj suprug komentarisao moju težinu i tada sam odlučila da se pridružim teretani. “

Iako je postigla svoj početni cilj da smrša 15 kilograma nakon otprilike pet godina, Takimika je nastavila da trenira, jer joj je novootkrivena ljubav prema fitnesu pomogla da postavi nove izazove za sebe.



"Kondicijom sam se počela baviti samo zato što sam želela da smršam. Jednom kad sam to učinila zaključila sam da želim da imam lepo čvrsto telo i lepo poput Brazillki. Tada, kad sam to postigla, odlučila sam da želim široka ramena i uzak struk. Sledeće što sam znala, predavala sam časove aerobika. Nisam ni sanjala da će mi se život ovako poigrati “, rekla je.

Verovali ili ne, Takimika je postala instruktor fitnesa tek u 87. godini, nakon što ju je njen trener napola primorao. Videvši njen pozitivan stav u teretani i njenu strast za vežbanjem, Nakasava Tomoharu, Takishimin trener i vlasnik Pover Aging teretane, jednostavno nije mogao da dozvoli da mu prilika prođe. Pridružila se teretani u 79. godini i od tada je u osam godina odrasla do potpunog sportiste.

Danas 90-setogodišnja Mika obično ide na spavanje oko 23 sata, a budi se u 3 sata ujutro, spavanući samo četiri sata. Zatim ide u šetnju od 4 kilometra, zatim trčanje od 3 kilometra i hodanje unazad od 1 kilometar.

Priča Takishima Mika dirnula je mnoge starije ljude u Japanu, od kojih je preko 80 000 stogodišnjaka, a neki su inspirisani da se bave kondicijom kako bi poboljšali svoje zdravlje i opšte dobro.

Najstarija japanska instruktorka fitnesa postavila je sebi dva nova cilja - da osposobi sve kondicije i zdrave i da i dalje bude fitnes instruktor kad napuni sto godina.

(Zanimljivostidana.com)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar